Medfange sår tvivl om Nybroes gidsel-historie

11. februar 2015 16:46 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Medfange sår tvivl om Nybroes gidsel-historie
Foto: Claus Bech/Scanpix.
Foto: Claus Bech/Scanpix.

Foto: Claus Bech/Scanpix.

Den libanesisk-palæstinensiske journalist Rami Aysha beklikker nu flere centrale dele af Jeppe Nybroes netop udgivne bog »Kidnappet: I islamisternes fangehul«.

Rami Aysha rejste sammen med Jeppe Nybroe som hans tolk og fixer i grænseområdet mellem Syrien og Libanon, da de blev bortført i begyndelsen af februar sidste år. Her endte de med at sidde fanget i 28 dage, og de oplevelser har Jeppe Nybroe beskrevet i sin bog.

Men hans libanesisk-palæstinensiske medfange giver i et interview med Radio24syv nu en markant anderledes udlægning af gidseltagningen, der står i kontrast til danskerens oplevelse.

Rami Aysha afviser eksempelvis, at kidnapperne skulle have tilknytning til terrorgruppen Islamisk Stat (IS), som Jeppe Nybroe ellers skriver i sin bog.

»De var ikke islamister. Hvis de var islamister, ville de bede ofte, og hvis de var islamister, ville de ikke ryge cigaretter eller bande af hinanden. De var under ingen omstændigheder islamister,« siger Rami Aysha i interviewet med Radio24syv.

Det står i kontrast til det, Rami Aysha fortalte til TV-2 i et indslag kort efter frigivelsen i marts 2014.

»De er kriminelle, men de bliver beskyttet af større grupper. Så de, der yder dem beskyttelse, er faktisk al-Nusra-fronten, tror jeg,« lød det dengang fra den libanesisk-palæstinensiske journalist.

Men i dag pointerer han blandt andet, at kidnapperne ikke bad jævnligt, at de omtalte IS som »Daesh« (et nedladende udtryk om terrorbevægelsen, red.), og at de generelt ville have været mere hårdhændede, hvis de var islamister.

I sin bog skriver Jeppe Nybroe ellers, at gidseltagerne havde tilknytning til IS.

»Både han (en af kidnapperne, red.) og de øvrige kidnappere taler ofte om deres store leder: Abu Bakr al-Baghdadi, kalif og øverste leder af den bevægelse, der på det tidspunkt har to skiftende navne, ISIL og ISIS (Islamic State of Iraq and Levant og Islamic State of Greater Iraq and Greater Syria), som igen oprindeligt er dannet af folk fra andre islamistiske grupper i området,« skriver Jeppe Nybroe i sin bog.

Overfor fagbladet Journalisten, der ligeledes har interviewet Rami Aysha, fastholder Jeppe Nybroe, at det var islamister, der holdt dem som gidsler.

»Flere af mændene bad jævnligt, blandt andre den angiveligt saudiske »Big Sheik« og den unge syrer, vores nattevagt, bad hver aften. Mændene afspillede dagligt jihad-sange, hyldede Abu-Bakr al-Baghdadi og omtalte ham som deres »far, kaliffen, deres store leder,« oplyser Jeppe Nybroe i et skriftligt svar til Journalisten.

Også den danske ambassadør i Jordan, Libanon og Syrien, Rolf Holmboe, bakker denne teori op i Nybroes bog.

»Sidenhen, ikke mindst med de følgende kidnapninger (af over 30 libanesiske soldater og politifolk omkring Arsal i august 2014, red.) og halshugninger, står det klart, at dine kidnappere – de samme, som kidnapper nu – allerede dengang under din kidnapning var i tæt alliance med ISIL. I dag er det åbenlyst, at hele netværket bag din kidnapning er lig med Islamisk Stat,« er den danske ambassadør citeret for at sige i bogen.

Selve forholdene under kidnapningen er de to forhenværende gidsler også uenige om. Jeppe Nybroe har ved flere lejligheder kaldt opholdet for »kummerligt« og fortalt, at forholdene var dybt primitive og uindbydende. Men sådan oplevede Rami Aysha det ikke.

»Generelt havde vi mulighed for at tage bad. Vi var kidnappede, og vi skulle spørge om lov, hver gang vi ønskede noget, men vi fik en vane med at tage bad hver aften,« fortæller Rami Aysha til Radio24syv.

Han beretter også, at han og Nybroe fik serveret mad to-tre gange om dagen, og at de begge to fik medicin.

»Vi fik mad hver dag, og de gav os mulighed for selv at lave mad. Og vi kunne få et bad dagligt. De skaffede os også den medicin, vi bad om. Der var ingen forskel på, hvad Jeppe og jeg fik. Muligvis med cigaretter, fordi Jeppe røg et andet mærke, men ellers ikke. Han bad ikke om meget, men når vi bad om noget, fik vi det,« siger Rami Aysha.

Rami Aysha og Jeppe Nybroe har også hver deres udlægning af den fysiske behandling, de var udsat for under gidseltagningen.

»Kidnappere er selvfølgelig voldelige, men måden, de behandlede os, er meget bedre end så mange andre journalister. Jeg blev slået tre gange i alt, blandt andet med bagsiden af en AK47-riffel den dag, vi blev kidnappet. Jeppe blev slået i to tilfælde,« fortæller Rami Aysha.

Jeppe Nybroe skriver i sin bog, at han blev udsat for »alle former for udspekulerede straffe« og »mængder af fysiske pinsler«.

Aysha kommer i interviewet også med en række andre forklaringer, der står i kontrast til Nybroes udlægning. Libaneseren siger eksempelvis, at det gidselfotografi, der blev taget af Jeppe Nybroe og siden er blevet forsidefotoet på hans nye bog, blev taget på danskerens eget initiativ. Nybroe kom desuden med forslag til, hvor og hvordan billedet skulle tages, siger han.

Ifølge Rami Aysha var han indtil for en uge siden ikke bekendt med, at Jeppe Nybroe skrev en bog om gidseltagningen. Han var derimod af den opfattelse, at Nybroe var i færd med at samle sine minder, idet danskeren – efter Ayshas udsagn – løbende har bedt ham sende research på kidnapperne.

Nu føler Rami Aysha sig i stedet mistænkeliggjort i bogen, selv om han understreger, at han intet har med kidnapningen at gøre.

»Jeg gjorde alt for at hjælpe Jeppe og beskytte ham. Jeg havde intet at gøre med kidnapningen. Hvis efterretningstjenesten havde nogen beviser, så ville jeg ikke være en fri mand i dag. Så ville de fængsle mig,« siger Rami Aysha.

Det er ikke første gang, at Rami Aysha udtaler sig til danske medier om gidseltagningen i begyndelsen af 2014. I marts sidste år gav han interviews til både DR og TV 2, men dengang var hans beskrivelse af gidseltagningen noget mere alvorlig.

»Det var en meget forfærdelig oplevelse. De slog os, sparkede os og piskede os i hovedet, på skuldrene og på benene. De truede os med, at de ville skære os i stykker og sende os til vores familier,« sagde Rami Aysha til DR.

At Rami Aysha nu sætter spørgsmålstegn ved en række centrale punkter i Nybroes beretning, kommer dog ikke bag på danskeren.

»Det overrasker mig ikke, at Rami og jeg har oplevet vores kidnapning noget forskelligt – sikkert af mange grunde; én af dem at Rami ikke var kidnappet,« siger Jeppe Nybroe til fagbladet Journalisten.

Jeppe Nybroe har da også svært ved at genkende, at han mistænkeliggør sin følgesvend.

»Jeg slutter bogen af med at konkludere, at Rami aldrig har villet mig noget ondt. Det kan godt være, at han ikke var den mest loyale ven, og det kan godt være, han brød sammen til sidst, men jeg kommer fra et land, hvor vi er opdraget til, at alle er uskyldige, indtil det modsatte er bevist,« som Jeppe Nybroe tirsdag sagde til Berlingske.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu