ANNONCE

Mediejurist: Thorning-læk er klart ulovlig

26. august 2012 12:45 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Mediejurist: Thorning-læk er klart ulovlig
Billede mangler

Det er forkert, når politidirektør Johan Reimann fra Københavns Politi åbner for, at lækken af statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) skatteoplysninger til BT kan være lovlig på grund af en undtagelse i straffeloven.
For undtagelsen dur ikke i den pågældende sag, vurderer forskningschef i mediejura ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, Oluf Jørgensen.
Det er nemlig slet ikke straffeloven, som gør sig gældende, lyder det.
– Da sagen handler om skat og private skatteforhold, er der en særlig tavshedspligt, en mere ubetinget tavshedspligt, som følger af skatteforvaltningsloven, siger Oluf Jørgensen til Ritzau.
Han forklarer, at da skatteforvaltningsloven er en særlov for skatteforvaltningen, går den forud for de mere generelle bestemmelser i straffeloven, som ganske vist åbner for, at man kan lække fortrolige oplysninger, hvis det er af “åbenbar almeninteresse”.
Det er de regler, som får Johan Reimann til at sige, at lækket kan være lovligt.
Skatteforvaltningsloven skal dog ifølge Oluf Jørgensen beskytte privatlivet, og forskningschefen mener, at oplysningerne om Helle Thorning-Schmidt og manden, Stephen Kinnocks, skatteforhold er private.
– Hvis disse oplysninger i en privat skattesag er lækket af en person i Skat, så er det en klar overtrædelse af skatteforvaltningsloven, siger Oluf Jørgensen.
Diskussionen er opstået forud for den undersøgelseskommission, som i næste uge indleder afhøringerne af en lang række personer, som skal klarlægge, hvem der har lækket oplysningerne, og om der i den forbindelse er sket embeds- og magtmisbrug.
Lørdag gik Helle Thorning-Schmidt ud og dementerede rygter om, at hendes mand skulle være homoseksuel.
Oplysningerne blev en del af skattesagen, da hendes revisor, Frode Holm, tilsyneladende fortalte det til Skat under et møde. Skat noterede det ned, og det var angiveligt en del af de oplysninger, som blev videregivet til BT.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu