ANNONCE

Meningitis eller influenza? Det skal du være opmærksom på

7. april 2017 12:18 | Af: Matias Mortensen, mm@newsbreak.dk

Symptomerne ved meningitis kan være svære at genkende. Her kan du læse, hvad de vigtigste faresignaler er.

Meningitis er en af de mest frygtede sygdomme – og med god grund. Den livstruende sygdom udvikler sig nemlig ekstremt hurtigt, og derfor er det meget vigtigt, at man hurtigt kommer i behandling ved meningitismistanke.

I den seneste tid har DR og flere andre medier berettet om flere tilfælde, hvor unge mennesker er døde af meningitis, efter at sundhedsvæsenet havde overset væsentlige tegn på den dødelige sygdom.

Palle Valentiner-Branth er afdelingslæge og leder af Statens Serum Instituts sektion for vaccineforebyggelige sygdomme i Afdeling for Infektionsepidemiologi & Forebyggelse. Han fortæller, at sygdommen kan være svær at diagnosticere. Det skyldes, at de første symptomer kan minde meget om for eksempel en almindelig influenza.

– Det er en sygdom, som er så frygtet, fordi den udvikler sig så hurtigt, siger Palle Valentiner-Branth til Newsbreak.dk.

– Og så kan det være symptomer, som er lidt uspecifikke som for eksempel hovedpine, som også kan være tegn på mange andre sygdomme, som ikke er så farlige, uddyber han.

Hold øje med ændringer

Han forklarer, at det derfor er vigtigt at holde øje med, om tilstanden hos den syge person ændrer sig, og at man ikke holder sig tilbage for at ringe til sundhedsvæsenet igen, hvis der er ændringer.

Der er dog en række symptomer, som helt sikkert skal få alarmklokkerne til at ringe.

Hvis man har dem, er det ikke sikkert, at er meningitisramt, men de er meget vigtige faresignaler.

Du kan se dem alle i galleriet øverst i artiklen. Hvis blot et af de symptomer er til stede, skal man reagere omgående og søge lægeråd eller ringe 112.

Fakta

Bakteriel meningitis

  • Bakteriel meningitis, som er en af de mest frygtede infektioner, er betegnelsen for betændelse med bakterier i hjernehinderne. Det årlige antal af disse infektioner er svagt faldende.
  • Stivhed i nakken og smerter når nakken bøjes forover er en af faresignalerne ved meningitis.
  • Der blev i 2014 anmeldt 128 tilfælde, hvilket svarer til 2 tilfælde pr. 100.000 indbyggere om året.
  • Både andre bakterier samt mange virus og mere sjældent svampe kan være årsag til meningitis. De bakterier, der hyppigst giver meningitis, er pneumokokker og meningokokker.
  • Meningitis kan ramme alle mennesker, men ses især hos børn og unge, ældre og svækkede personer og kan i løbet af få timer udvikle sig til en livstruende infektion.

Kilde: Statens Serum Institut

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu