Mere end en fodboldkamp

12. februar 2013 16:50 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Mere end en fodboldkamp
Billede mangler

At Mark Bosnich blev erstattet af Fabian Barthez’ smørfingre, siger vel det meste om australierens aftryk på Manchester United. Absolut undværlig.

 

Måske er det bare sådan, at når man lyder kælenavnet »Bozza«, så skal man være lige lovligt friskfyrs-agtig. Mark Bosnich endte karrieren efter en byge af skandaler, blandt andet kokainmisbrug og en nazi-hilsen ned mod et tribuneafsnit med Tottenham-fans, der er kendt for sine stærke jødiske bånd.

Men Mark Bosnich leverede imidlertid én kamp, som Manchester United håber gentaget af David de Gea onsdag aften.

Med en af de bedste målmandspræstationer i Manchester Uniteds Champions League-historie sikrede Mark Bosnich tilbage i sæsonen 1999/00 et 0-0 resultat på Bernabeu til stor frustration for et stjernespækket Real Madrid-mandskab.

At Manchester United og Mark Bosnich smed det hele på gulvet med et 3-2 nederlag i returkampen, fortæller, hvorfor Alex Ferguson endte med at købe en ny målmand, men også det i særklasse imponerende ved nulløsningen i den første kamp. Roberto Carlos, Raul og Fernando Morientes kunne bare ikke passere den tætte australier, der boksede, parerede og greb det ene point med hjem til Manchester.

Det bliver en kamp efter samme opskrift onsdag aften i 1/8-finalernes mest ventede kamp. Real Madrid med en bred palet af verdens bedste fodboldindividualister mod et engelsk hold, der nok kan mønstre stjernedrys som Robin van Persie og Wayne Rooney, men ellers finder sin styrke i kollektivet.

En kamp mellem to hold som samlet har mere end en milliard fans kloden over – så store brands er Real Madrids syvdobbelte vindere af mesterholdenes turnering/Champions League, og Manchester United der har vundet turneringen tre gange. Så vidt storheden vi får også et opgør med tydelige personhistorier.

Cristiano Ronaldo står for første gang over sin tidligere klub efter skiftet i 2009 for mere end 600 millioner kroner.

– Han kom til Manchester som en dreng, men forlod os som verdensstjerne, siger englændernes stopper Rio Ferdinand.

Med 181 mål i 179 kampe har Cristiano Ronaldo fået de 600 millioner kroner til et ligne et røverkøb, men i United-lejren håber man, at han vil være mærket af gensynet.

– Det kan han ikke undgå. Han har en kærlighedshistorie med United, og vores fans synger stadig om ham, siger manager Alex Ferguson.

En, der ikke vil lade sig mærke med noget, er Real Madrids træner Jose Mourinho. Pragmatikeren med en charmerende og velklædt filmskurks karisma har indstillet sin taktiske mesterhjerne på at vinde Champions League. Det er han simpelthen nødt til, hvis han ønsker at beholde sit job. Real Madrid er distanceret af FC Barcelona med 16 point i ligaen, og det kværnende spil, der gav det spanske guld sidste sæson, er nu uden den intensitet, der sprængte forsvarskæder til stumper. Det er uacceptabelt. I Real Madrid vinder man trofæer eller forsvinder.

Det er her, Manchester Uniteds helt store chance ligger. Ved at undgå dumme boldtab og ellers tålmodigt lade de spanske angreb løbe ud i sandet og være flintrende ligeglade med, at Real Madrid har bolden mest.

Som Granada og Osasuna med succes har gjort det i den spanske liga, og mon ikke Alex Ferguson har nærstuderet Borussia Dortmunds sejr over Real Madrid i gruppespillet, hvor tyskerne dygtigt fik annulleret Xabi Alonso som fordeler på midtbanen.

– Vi koncentrerede os 100 procent om Alonso. Får man sat ham ud af spillet, så er det Pepe, der skal føre bolden frem fra forsvaret, og det er en helt anden og mere menneskelig historie, forklarede Dortmunds træner Jürgen Klopp om den taktiske manøvre.

Det lyder umiddelbart som en dårlig idé at overlade initiativet til hjemmeholdet, men Real Madrid har i La Liga-sammenhæng vist sig uden fantasi.

Flere af spillerne virker forkrampede og håber som regel, at Cristiano Ronaldo finder på noget.

Det er derimod i kontrafasen, når Angel de Maria og Mesut Özil kan sætte fart på og fange modstanderholdet ude af balance, at Real Madrid er farlig. Bliver englænderne fanget højt oppe på banen med bare tre-fire mand bag bolden, så vil spanierne sætte et kontraangreb ind så giftigt som en kobberslange.

Real Madrid vil for deres part have stort fokus på Manchester Uniteds Robin van Persie. Hollænderen fremstår efter mindre end en sæson i den røde trøje som et af Alex Fergusons bedste indkøb nogensinde.

– Det er længe siden, at han har været så god, som han er nu, siger Sergio Ramos, der får til opgave at pakke angriberen ind.

– Han er hurtig, afslutter fantastisk og er en konstant trussel. Jeg foretrækker at spille over for en type som Wayne Rooney, der er mere fysisk i sit spil. Han nyder en god duel, det får man aldrig med Robin van Persie, siger Sergio Ramos.

Det bliver et taktisk topmøde i Madrid onsdag aften, og hvis værterne rigtigt folder sig ud, så ser gæsterne det gerne stoppet med en målmandspræstation á la Bosnich.

Real Madrid 4-2-3-1: Diego Lopez – Alvaro Arbeloa, Sergio Ramos, Pepe, Fabio Coentrao – Xabi Alonso, Sami Khedira – Angel di Maria, Mesut Özil, Cristiano Ronaldo – Karim Benzema

Manchester United 4-2-3-1: David de Gea – Rafael, Rio Ferdiand, Johnny Evans, Patrice Evra – Phil Jones, Michael Carrick – Antonio Valencia, Wayne Rooney, Ryan Giggs – Robin van Persie

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu