ANNONCE

Merkozy-plan kan udløse britiske modkrav

8. december 2011 15:25 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Merkozy-plan kan udløse britiske modkrav
Billede mangler

Det tyder på et middagsselskab af den mere anstrengte slags, når statslederne for de 27 EU-lande mødes i aften i Bruxelles.
Med tyske Angela Merkel og franske Nicolas Sarkozys forslag om et tosporet EU, der med øget budgetkontrol gør eurozonen til et magtcentrum, er der lagt op til en interessekonflikt med briternes premierminister, David Cameron.
Ifølge historiker og EU-ekspert Lars Hovbakke Sørensen vil David Cameron tage sig godt betalt for at afgive magt til Merkel og Sarkozy.
“Hvis Tyskland vil have en mere vidtgående integration, vil briterne formentlig stille modkrav. David Cameron vil gøre det af taktiske grunde, fordi han har et meget EU-skeptisk bagland hjemme i sit konservative parti, men også fordi han selv mener, at det europæiske samarbejde ikke skal gå alt for vidt. På nogle områder vil han formentlig stille krav til, at en del af magten går fra Bruxelles til London,” siger Lars Hovbakke Sørensen.
Lars Hovbakke Sørensen kalder EU-topmødet for historisk, fordi unionen står ved en skillevej, hvor man skal tage stilling til, om samarbejdet skal baseres på en ny traktat, der omfatter alle 27 EU-lande eller bliver det et opdelt EU med udvikling i flere hastigheder.
“Hidtil har man altid haft det som princip i EU-samarbejdet, at alle så vidt muligt skulle være med til det hele. Det vil man måske fravige den her gang,” siger Lars Hovbakke Sørensen.
Men gældskrisen i eurozonen kan næppe løses uden hurtige beslutninger om håndfaste kontrol med økonomier i lande som Grækenland, Italien og Spanien.
“Derfor bliver samarbejdet mere vidtgående. Og problemet er så, at ikke alle lande er indstillet på det. For eksempel er vi i Danmark mere skeptiske end i andre lande over for et vidtgående samarbejde. Og hvis der er for mange lande, der er imod en ny stor traktat, så kan det være, at nogle af eurolandene bliver nødt til at gå videre selv og foretage der her ændringer af samarbejdet,” siger Lars Hovbakke Sørensen.
Forud for middagen i aften og topmødet fredag mødes den magtfulde Frankfurt-gruppe, som tæller Merkel og Sarkozy, men også IMF-chef Christine Lagarde, EU-kommisionsformand José Manuel Barroso og EU-præsident Herman van Rompuy.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) deltager også i topmødet i aften.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu