Meteor på 10 ton fløj med 108.000 km/t

15. februar 2013 13:20 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Meteor på 10 ton fløj med 108.000 km/t
Billede mangler

RUSLAND: Det russiske militær har fredag fundet tre områder, hvor meteoritter er slået ned efter fredag morgens meteorregn over et område i Ural-regionen i Rusland. Et af de tre kratere er seks meter i diameter, skriver nyhedstjenesten Russia Today, der også oplyser, at meteoren har været på omkring 10 ton, inden den eksploderede.

 

Det er den foreløbige vurdering fra det russiske rumcenter, Roskosmos, som samtidig bekræfter en gang for alle, at objektet, der slog ned i byen Tjeljabinsk, er en meteorit.

»Ifølge de foreløbige beregninger har dette rumobjekt ikke-teknologisk oprindelse og kan kvalificeres som en meteorit. Den bevægede sig en lav bane med en fart på 30 kilometer i sekundet,« lyder det i en erklæring fra Roskosmos ifølge rt.com.

Det svarer til en fart på 108.000 km/t.

I alt tre kratere er fundet, hvoraf to er fundet nær Chebarkul-søen, som ligger omkring 80 kilometer vest for Tjeljabinsk, mens det tredje blev fundet yderligere 80 kilometer i nordøstlig retning. Det ene af kraterne ved Chebarkul er seks meter i diameter, lyder det fra det russiske akademi for rumvidenskab.

Her har man ifølge rt.com desuden regnet sig frem til, at meteoren har vejet omkring 10 ton, inden den mødte jordens atmosfære og eksploderede i et sonisk brag.

De russiske myndigheder har iværksat flere eftersøgningstiltag for at finde frem til resterne af meteoren, som kan være den største registrerede af sin slags siden 1908.

»Men vi har ikke tidligere været ramt af en så lavtliggende meteor i Rusland,« siger Yuri Burenko, regionschef hos ministeriet for nødsituationer, til Reuters.

Såvel præsident Vladimir Putin som premierminister Dmitrij Medvedev forventes at kommentere på dagens dramatiske begivenheder, når de er værter for et finanspolitisk møde i Moskva med repræsentanter fra i alt 20 lande.

Seneste meldinger om antal sårede lyder på, at flere end 700 har henvendt sig til hospitaler, hvoraf flere end 100 er blevet indlagt. Samtidig er mange beboere uden varme, da man af sikkerhedsgrunde har lukket for gassen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu