ANNONCE

Stjerneskud vil fylde nattehimlen: Du kan opleve dem under helt særligt fænomen

13. december 2018 10:17 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk

Har du altid drømt at se et stjerneskud? Så er har du nu en god chance.

Hvis du er typen, der elsker at se på stjerner og nyde stjerneskud, så er der god grund til at nyde dagen i dag. Meteorsværmen Geminiderne er nemlig over os. Det er årets største stjerneskudsregn, men hvad er det egentlig? Det har Newsbreak.dk sat sig for at undersøge.

Du kan se dem overalt på himlen, men nærmere bestemt så ligner det, at de mange stjerneskud udspringer fra et helt bestemt stjernebillede – nemlig Tvillingerne. Og på latin, ja, der hedder Tvillingerne altså Gemini. Det er årets største stjerneregn, men det er den 14. december, at det topper – og det har fået Google til at hylde det specielle fænomen med en animation på forsiden af den populære søgemaskine.

Når du ser ser et stjerneskud, så vil du se en lille meteor, der falder med op mod 120.000 kilometer i timen. Men når du ser på meteorsværmen Geminiderne, så står en ting klart – selvom det er den tid på året, hvor du kan opleve suverænt flest stjerneskud, så vil de opleves særligt korte. Og det kan du læse meget mere om i galleriet øverst i artiklen.

Kommer hvert år

Hvert år i december kan du se frem til at opleve meteorsværmen Geminiderne, der vil lyse himlen op i spektakulære og kortvarige stjerneskud. Og det er der en helt særlig grund til. Der findes en asteroide, som hedder Phaeton, der er egentlig ikke er særlig stor. Men med sine seks kilometer i diameter og dens højst udsædvanlige bane i det store rum, giver anledning til det helt ekstraordinære stjerneskudsfænomen.

Phaeton kommer nemlig umenneskelig tæt på solen – og det er unormalt. Og i og med at meteoren rejser både gennem ekstrem varme og samtidig også ekstrem kulde, så smuldrer den lige så stille, så de små fine støvkorn falder af asteroiden. Derfor ved vi, at hver december når Phaeton krydser jordens bane, så vil vi opleve, at disse helt små støvkorn bliver til stjerneskud.

Meteorsværmen Geminiderne regnes blandt de smukkeste, som man kan se. I 2017 var Phaeton det tætteste på jorden, som man vil opleve inden år 2093.

Hvis du har planer om at opleve de flotte stjerneskud, så kig i galleriet, hvor vi forklarer, hvornår og hvordan du kan få den bedste oplevelse med meteorsværmen Geminiderne.

Fakta

Google Doodles

Doodles er de sjove, overraskende og til tider spontane ændringer, der laves i og omkring Google-logoet for at fejre helligdage, jubilæer og kendte kunstnere, pionerer og videnskabsmænds og -kvinders liv.

Hvordan opstod idéen til doodles?

I 1998, før Google overhovedet blev stiftet, blev begrebet doodle født, da Google-stifterne Larry og Sergey legede med firmalogoet for at vise deres deltagelse i festivalen Burning Man i Nevada-ørkenen. De satte en tegning af en tændstikmand bag det andet “o” i ordet Google, og det reviderede logo var tænkt som en sjov meddelelse til Google-brugere, om at grundlæggerne ikke var på kontoret. Den første doodle var relativt enkel, men det var der, idéen om at udsmykke firmaets logo for at fejre bemærkelsesværdige begivenheder blev født.

To år senere, i år 2000, bad Larry og Sergey den nuværende webmaster, Dennis Hwang, som på det tidspunkt var praktikant, om at skabe en doodle for at fejre Bastilledagen. Den blev så godt modtaget af vores brugere, at Dennis blev udnævnt til Googles chefdoodler, og doodles blev et tilbagevendende element på Googles startside. I begyndelsen blev doodlerne primært brugt til at fejre de største helligdage. Nu om dage fremhæver de en bred vifte af begivenheder og mærkedage fra John James Audubons fødselsdag til Ice Cream Sundae.

Efterspørgslen på doodles voksede hurtigt både i USA og i resten af verden. I dag er et helt team af talentfulde designere og ingeniører ansvarlige for at skabe doodles. For dem er udviklingen af doodles et holdarbejde med det formål at give Googles startside nyt liv og bringe smilet frem hos alle Google-brugere.

Hvor mange doodles har Google skabt i årenes løb?

Doodle-teamet har skabt mere end 2000 doodles til vores startsider over hele verden.

Hvem vælger, hvilke doodles der bliver til, og hvordan besluttes det, hvilke begivenheder der får en doodle?

En gruppe Google-medarbejdere mødes regelmæssigt for at brainstorme og afgøre, hvilke begivenheder der skal fejres med en doodle. Idéerne til doodlerne hentes fra en række forskellige kilder, herunder Google-medarbejdere og Google-brugere. Udvælgelsesprocessen sigter mod at finde interessante begivenheder og mærkedage, der afspejler Googles personlighed og kærlighed til innovation.

Hvem designer vores doodles?

Der er et team af designere og ingeniører, som står bag hver eneste doodle, du ser.

 

Kilde: Google.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu