ANNONCE

Voldsom kritik af Mette F.: -Det er jeg ikke!

7. april 2020 04:28 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

Flere partiledere kritiserer statsministeren for at være egenrådig i arbejdet med genåbningsplan.

– Man skal slet ikke være egenrådig som statsminister. Og det er jeg ikke.

Sådan lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S).

(Artiklen fortsætter under videoen)

Efter flere uger, hvor Folketinget i højt tempo enstemmigt har vedtaget hastelovgivning er corona-freden slut.

Partiledere fra flere blå partier kritiserer nu åbent statsministeren for at have tilsidesat Folketinget i arbejdet med regeringens plan for genåbningen af Danmark.

Dermed er det nu partier i begge sider af salen, der stiller sig kritisk over for dele af regeringens arbejde under corona-epidemien.

Allerede torsdag i sidste uge kom det første brud. Her var der for første gang under corona-krisen ikke enstemmighed for ny hastelov. De Radikale og Enhedslisten stemte som de første partier imod en hastelov, som medfører, at udlændinge kan blive udvist fra Danmark, hvis de begår coronakriminalitet.

I galleriet ovenfor kan du se regeringens retningslinjerne for danskerne i påsken.

Kritik fra blå partier

Nu er det de blå partiers tur til at kritisere statsministeren.

Kort efter præsentationen af genåbningsplanen karakteriserede Kristian Thulesen Dahl (DF) statsministerens ageren som “egenrådig” på TV2 News. Dermed er det svært at dele ansvaret for krisestyringen, må man forstå på DF-formanden.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, siger mandag til Jyllands-Posten:

– Hvis man vil have, at Folketingets øvrige partier skal være med til at tage ansvar, forudsætter det, at vi inddrages og klædes ordentligt på. Der må være fuld åbenhed om det, siger Jakob Ellemann-Jensen til Jyllands-Posten.

Dermed varsler partierne, at hvis genåbningen slår fejl, så ligger ansvaret hos regeringen og Mette Frederiksen.

-Ny fase i samarbejdet

Ved præsentationen af genåbningsplanen siger Mette Frederiksen, at man fra regeringens side vil “gøre alt, hvad vi kan” for at forsætte det gode samarbejde. Det betyder blandt andet, at man nu vil åbne politiske forhandlinger med partierne. Der skal blandt andet forhandles om udvidelse af hjælpepakker til erhvervslivet og eksamener på ungdomsuddannelserne.

Statsministeren erkender dog samtidig, at arbejdet på Christiansborg nu går ind i en ny fase. Partierne uden om regering vil ganske enkelt kræve hverdagen tilbage:

– Vi ser ind i en anden og mere almindelig periode i Folketinget. Efter påske vil regeringen diskutere det lovprogram med Folketingets partier, som blev anmeldt før corona-epidemien.

– Folketinget har selvfølgelig behov for at påbegynde den almindelige kontrol af regeringens arbejde. Og i øvrigt stille regeringen og ministre til ansvar, siger Mette Frederiksen.

Dermed kan genåbningen af Danmark måske også betyde en forsigtig genåbning af de politiske forårsopgør om klima, udligning og tidlig tilbagetrækning. De blev sat på pause af corona-udbruddet.

Fakta

Fra kinesisk marked til global pandemi

Det smitsomme coronavirus har på få måneder udviklet sig fra et ukendt virus på et kinesisk marked til en global pandemi, der har forandret verden, som vi kender den.

Her kan du få et overblik virussets vej til Danmark, hvor det hidtil har kostet 187 mennesker livet og lukket ned for store dele af samfundet.

* Det nye virus bliver opdaget i december 2019 på et marked i den kinesiske millionby Wuhan i Hubei-provinsen.

* 7. januar slår Verdenssundhedsorganisationen, WHO, fast, at virusset er et nyt coronavirus.

* 11. januar bekræftes det første dødsfald som følge af coronavirus i Wuhan.

* 13. januar bliver det første tilfælde af coronavirus uden for Kina bekræftet i Thailand.

* I de følgende dage bekræftes de første smittede i USA, Nepal, Frankrig, Australien, Malaysia, Singapore, Vietnam og Taiwan.

* 23. januar lukker Wuhan, der er virussets epicenter, ned. Flere lande, herunder Danmark, begynder herefter at evakuere statsborgere fra byen.

* 30. januar erklærer WHO udbruddet for en international sundhedskrise.

* 31. januar er flere end 5000 bekræftet smittet i Hubei-provinsen, og over 200 er døde som følge af coronavirus.

* 5. februar bliver krydstogtskibet “Diamond Princess” sat i karantæne ud for Japan. 218 passagerer ender med at blive smittet om bord, hvilket på daværende tidspunkt er det højeste antal uden for Kina.

* 7. februar dør en kinesisk læge, som havde forsøgt at slå alarm om udbruddet af coronavirus i Wuhan, men blev mødt med en reprimande af politiet.

* 14. februar dør en kinesisk turist i Frankrig. Det er det første dødsfald som følge af coronavirus i Europa.

* 27. februar bliver den første dansker testet positiv for coronavirus i Danmark. Der er tale om en mand, der har været på skiferie i Norditalien.

* Samme dag er der for første gang flere nye bekræftede smittetilfælde uden for Kinas grænser end indenfor.

* 3. marts indfører de danske myndigheder krav om, at alle danskere, der har været i områder med høj risiko såsom Norditalien, Iran og Kina, skal isolere sig selv i to uger.

* 6. marts holder statsminister Mette Frederiksen (S) sit første pressemøde om coronavirus. Hun anbefaler, at alle arrangementer med flere end 1000 personer aflyses – og at alle stopper med at give hånd, kys og kram.

* 10. marts beder Mette Frederiksen alle om at holde sig fra offentlig transport i myldretiden.

* 11. marts erklærer WHO, at virusudbruddet er en pandemi.

* Samme dag bebuder Mette Frederiksen, at skoler og institutioner lukker i to uger. Alle offentligt ansatte, der ikke varetager kritiske funktioner, sendes hjem. Og forsamlinger på flere end 100 personer forbydes.

* 12. marts er mindst 100 danskere blevet smittet på dansk grund. Kun de mest syge bliver nu testet for coronavirus. Og en ny hastelov vedtages, som giver regeringen hidtil usete beføjelser for at bremse smittespredning.

* 13. marts fraråder myndighederne alle ikke-nødvendige rejser ud af landet. Samtidig lukker landets grænser.

* 14. marts dør den første dansker, som er smittet med coronavirus.

* 16. marts overstiger det samlede antal smittede med coronavirus uden for Kina antallet af personer, der officielt er bekræftet smittet i Kina. Uden for Kina er 88.000 nu smittet mod 80.000 smittede i Kina.

* 17. marts forbyder statsministeren forsamlinger på over ti personer og beder en lang række butikker og restauranter om at holde lukket. Dronningen holder samme aften tale til nationen om coronakrisen.

* 30. marts varsler Mette Frederiksen, at Danmark kan være på vej mod en gradvis og kontrolleret genåbning efter påske, hvis befolkningen fortsætter med at udvise fornuftig adfærd.

* 31. marts vedtager Folketinget en hastelov, som giver regeringen mulighed for på et senere tidspunkt at forbyde forsamlinger på mere end to personer.

* Fra 1. april ændrer sundhedsmyndighederne retningslinjer i forhold til test, hvorfor personer med også milde personer nu også kan testes efter henvisning fra egen læge.

* 2. april overstiger antallet af smittede på verdensplan en million, hvormed tallet er blevet fordoblet på en uge. Globalt har flere end 50.000 mennesker mistet livet.

* 5. april er i alt 179 personer døde med coronavirus i Danmark, mens 504 er indlagt. I alt er 4368 bekræftet smittet med virusset.

* 6. april er 4681 personer bekræftet smittet med virusset, men der menes at være et større mørketal.

Kilder: Ritzau, The New York Times, Videnskab.dk, Politiken, Reuters, AFP.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu