ANNONCE

Mette Frederiksen udelukker ikke rejseforbud

23. marts 2020 17:15 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk og Ritzau Info

Regeringen udelukker ikke regionalt rejseforbud i påsken. Smitten skal ikke spredes mellem landsdelene.

– Lad være med at rejse i påsken. Man skal selvfølgelig ikke rejse ud af landet i påsken. Men man skal heller ikke rejse en masse rundt internt i Danmark.

Sådan lyder det fra statsminister Mette Frederiksen (S). Dermed sætter statsministeren nu en stopklods op for mange danskernes påskeplaner.

Normalt byder påsken for mange familier på påskefrokoster eller fællestur i sommerhuset. Men i år bør man undlade den traditionelle rejsen på tværs af landet. Ellers risikerer man at bidrage til spredning af coronavirus mellem landsdelene, siger statsministeren:

– Hvis danskerne fortsætter med at respektere reglerne, så kan vi komme meget langt. Min udmelding om påsken er meget, meget vigtig. Vi er nødt til at blive hjemme i påsken, så smitten ikke spredes fra en landsdel til en anden, siger Mette Frederiksen.

Regeringen forsøger at undgå at indføre et egentligt udgangsforbud, som eksempelvis Frankrig har taget i brug. Det kan undgås, hvis danskerne følger rådene om blandt andet at holde afstand og respektere forbuddet mod forsamlinger over 10 personer, siger Mette Frederiksen.

Udelukker ikke rejseforbud

Et mindre voldsomt indgreb kunne være et regionalt rejseforbud i påsken. Det vil Mette Frederiksen ikke udelukke på mandagens pressemøde:

– Jeg har forståelse for, at man gerne vil i sommerhus, men vi har brug for at dæmpe rejseaktiviteten. Regeringen overvejer selvfølgelig, om vi skal gribe yderligere ind på det område, siger Mette Frederiksen.

På mandagens pressemøde forlængede regeringen alle forholdsregler lige fra skolelukninger til lukning af restauranter frem til den 13. april. Det vil sige lige efter påske.

Indtil da vil forbuddet mod forsamlinger over 10 personer også blive opretholdt.

På pressemødet fastslog Sundhedsstyrelsen, at man først forventer, at corona-epidemien topper om fire uger. Flere eksperter forventer, at flere af forholdsreglerne derfor må forlænges endnu en gang efter påske.

Hvad betyder udgangsforbud?

I ordets reelle form betyder udgangsforbud, at man kan nægtes udgang fra sit hjem i en periode.

Flere har formentlig hørt om lignende situation under Anden Verdenskrig. Her fik udgangsforbuddet tilnavnet spærretid. Det betød, at der var bestemte tidspunkter, hvor danskere ikke måtte bevæge sig udenfor.

I den danske historie er det også set i forbindelse med flygtningecentre, men også i 2018, hvor flere politiske partier mente, at mindreårige boende i de såkaldte ghettoer skulle have udgangsforbud efter klokken 20.00, fordi områderne var plaget af en masse brande og hærværk.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu