ANNONCE

Mette Frederiksen tager til genmæle

8. april 2020 18:22 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Ritzau Info

Statsminister Mette Frederiksen (S) skriver onsdag på Facebook, at hun ser for stor risiko ved at åbne mere.

Mette Frederiksen tager til genmæle
Statsminister Mette Frederiksen (S) skriver på Facebook, at hun "ikke kan forsvare" at åbne mere op for Danmark, end hun gør nu. Foto: Philip Davali/Scanpix

Når dele af Danmark efter planen åbner efter påske, vil det føre til flere coronasmittede og flere indlæggelser på landets sygehuse. Sådan lyder vurderingen i en rapport fra en ekspertgruppe, som Statens Serum Institut har stået i spidsen for.

I rapporten har man forsøgt at beregne effekten af åbningen ud fra en matematisk model. Den delvise åbning vil betyde, at smittetrykket – hvor mange personer en smittet selv smitter – vil stige til 1,23 fra 1,00. Det vil føre til, at antallet af indlagte vil stige til 649 almindelige sengepladser. 264 vurderes at skulle på en intensiv afdeling.

Efter påske genåbner landets daginstitutioner, som i fire uger har været lukket på grund af udbruddet af coronavirus. Det bliver med hyppig håndvask, rengøring af legetøj og afstand mellem børnene.  For at mindske smitte blandt børn og ansatte har Sundhedsstyrelsen skrevet en vejledning, som børnehaver og vuggestuer skal følge.

Den kontrollerede genåbning møder megen kritik – blandt andet for at være for kontrolleret, og nu tager Statsminister Mette Frederiksen (S) til genmæle. Hun skriver på Facebook, at hun “ikke kan forsvare” at åbne “for meget” op for samfundet.

Kan ikke forsvare det

Det gør statsministeren efter, at det fra andre partier i Folketinget er blevet kritiseret, at første fase af genåbning under coronakrisen involverer de mindste skoletrin og daginstitutioner og ikke erhvervsdrivende som caféer, frisører og videre.

– Hvis vi åbner for meget op risikerer vi at sætte alt det, vi har vundet siden marts, over styr. Det kan jeg ikke forsvare, hvad angår smitterisikoen. Men det vil også være dårligt for virksomheder og for økonomien.

– Det er ikke en “stop-and-go” politik, der er behov for i Danmark. Vi skal gøre det her forsigtigt, skriver statsministeren og fortsætter:

– På baggrund af den rådgivning, vi har fået, er det vurderingen, at vi skal starte med børnene. Men ikke en masse mere end det.

Hun skriver yderligere, at Danmark ikke har lukket lige så meget ned, som flere andre lande, der har deciderede udgangsforbud.

Det bliver svært

Omkring kritikken fra forældre, pædagoger og lærere, der er nervøse omkring genåbningen af skoler og institutioner, skriver Mette Frederiksen:

– Bliver det svært? Ja! Og jeg ved, at nogle forældre er utrygge. Vi må hjælpe hinanden med at sikre, at sundhedsretningslinierne bliver efterlevet. Og være tålmodige. Det her er en svær øvelse.

Til sidst i sit Facebook-opslag indikerer statsministeren, at der kan åbnes op for større dele af erhvervslivet i maj, så café-ejere, frisører og en lang række selvstændige igen kan køre deres forretning.

– Guderne skal vide, at der ikke er noget, jeg hellere ville, end at åbne alt op nu. Også af hensyn til den lille erhvervsdrivende. Men vi risikerer at skade jeres virksomheds økonomi endnu hårdere. Jeg håber til gengæld, at vi kan åbne for nogle af jer i den næste fase. Altså i maj, skriver hun.

Sådan gør vi

Danmark vil forsigtigt genåbne efter påske, sagde statsminister Mette Frederiksen (S) på pressemødet mandag. Det forudsætter, at alle fortsætter med at holde afstand og opfører sig som planlagt. Her kan du se en oversigt over genåbningen.

Børn:

Fra onsdag den 15. april vil regeringen genåbne børnehaver, daginstitutioner og skoler fra 0. til 5 klasse.

– Åbningen af skoler og institutioner for de mindste betyder, at nogle forældre får mere arbejdsro derhjemme. Det har vi brug for, fordi der er mange opgaver, der står i kø.

– Jeg forstår godt, at der både vil være forældre og lære, der vil være bekymrende for at blive smittede. Derfor skal børn og voksne være ude så meget, det kan lade sig gøre. Der skal være mere afstand mellem børnene indenfor. Der skal gøres mere rent. Og er man det mindste syg, så skal man blive hjemme.

– Alt det skal være på plads, før skolerne kan genåbne, siger Mette Frederiksen.

Der bliver ingen afsluttende eksamener for folkeskolens afgangselever i år, siger statsminister Mette Frederiksen (S).

Forholdsregler:

Regeringen forlænger følgende forholdsregler fire uger til 10 . maj.

– Forsamlingsforbud på 10 personer

– Grænserne vil være lukkede

– Rejsevejledninger forlænges

– Elever fra 6. til 10. klassetrin skal fortsat gå hjemme. Det gælder også efterskoler og frie fagskoler.

Erhverv:

Caféer, barer, restauranter, frisører, massører vil fortsat være lukkede. Men i den “næste fase” af genåbningen af Danmark, vil regeringen se på, om de kan genåbne, siger Mette Frederiksen.

Festivaler og sommerfester:

Festivaller og markeder skal aflyses hen over sommeren. Regeringen vil opretholde forbud mod store forsamlinger frem til august, siger Mette Frederiksen.

– Vi kigger på, om hjælpepakkerne gælder bredt nok, også i forhold til jer. Vi vil sammen med partierne drøfte, om vi kan forbedre pakkerne endnu mere, siger Mette Frederiksen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu