ANNONCE

Klart nej fra Mette F.

12. april 2021 17:02 | Af: Ritzau Fokus

Tyskland og Østrig forhandler om køb af russisk coronavaccine, men den har ikke dansk interesse

Klart nej fra Mette F.
Ved mandagens doorstep med statsministeren efter et besøg i vaccinationscenteret i Roskilde Kongrescenter afviste Mette Frederiksen (S) at benytte den russiske coronavaccine Sputnik V, da den ikke er godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA). – Jeg er helt tryg ved mængden af vacciner, vi har på nuværende tidspunkt. Det er et krav, at de vacciner, vi bruger i Danmark er godkendt af EMA, sagde hun ifølge TV2. Foto: Scanpix.

.Statsminister Mette Frederiksen (S) er ikke interesseret i at købe doser af den russiske coronavaccine, Sputnik V.

– Vi skal kun bruge vacciner i Danmark, der er godkendte af EMA (Det Europæiske Lægemiddelagentur, red.). Det er den russiske vaccine ikke, siger Mette Frederiksen til journalister foran et vaccinecenter i Roskilde mandag.

Herefter bliver statsministeren spurgt ind til, om man ikke kan forhåndskøbe vaccinedoserne, mens man venter på en mulig godkendelse.

– Hvorfor købe en vaccine, der ikke er godkendt, når vi i Danmark har købt rigtig mange, svarer Mette Frederiksen.

Hun pointerer, at hun er “ret fortrøstningfuld i forhold til, at vi har vacciner nok”.

Tidligere har Mette Frederiksen ellers vist interesse for at skaffe yderligere vacciner til Danmark. Her drejede det sig dog om allerede godkendte vacciner i EU.

– Vi forsøger jo at få så mange vacciner som muligt. Så hvis nogen har et overskud af vacciner, skal de bare sige til. Vi henter dem gerne. Og vi betaler også gerne en god pris for dem, lød det fra statsministeren i slutningen af februar.

Europæisk interesse

Andre steder i Europa er der til gengæld interesse for den russiske vaccine.

Tyskland og Østrig forhandler lige nu med Rusland om forhåndsindkøb af Sputnik V-vaccinen.

En forudsætning for den tyske aftale vil være, at EMA vil anbefale en godkendelse af vaccinen, og at den herefter bliver godkendt i EU.

Om det samme gælder for Østrig, vides ikke. Men den østrigske aftale skulle omhandle levering af en million doser af vaccinen inden udgangen af juni.

I Ungarn vaccinerer man som det eneste EU-land med Sputnik V. Her har man godkendt vaccinen uden om EU.

Der er endnu ikke sendt en formel ansøgning om EU-godkendelse for Sputnik-vaccinen til EMA.

Men EMA gik 4. marts i gang med at undersøge forsøgsdata for vaccinen. Det kan potentielt bane vej for en godkendelse i EU.

Ifølge et studie i lægetidsskriftet The Lancet har vaccinen vist en effektivitet på knap 92 procent i næsten 20.000 forsøgspersoner.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu