ANNONCE

Mette Frederiksen taler om at genåbne Danmark

30. marts 2020 17:45 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk og Ritzau Info

Pressemødet var endnu et i rækken af pressemøder om coronavirus covid-19.

Hvis tallene ser rigtige ud, og hvis danskerne fortsætter med at udvise forsigtighed, kan Danmark forvente at genåbne, gradvist, i tiden efter påske.

Det har Statsminister Mette Frederiksen (S) fortalt på et pressemøde i Statsministeriet mandag aften. Her udviste statsministeren forsigtig optimisme, og hun gjorde det klart, at regeringens mange tiltag, virker.

– De tiltag, vi har taget, nytter. Det virker. Det første tegn er, at fra den dag, vi lukkede ned, er smitten med almindelig influenza stoppet.

– Indtil videre kan sundhedsvæsnet følge med, det er et godt tegn. Der er tegn på, at Danmark kan holde sig på den grønne kurve, siger Mette Frederiksen.

Hvis danskere i de næste to uger, hen over påsken, holder afstand, og smittetallene ser stabile ud, begynder Regeringen altså på en gradvis kontrolleret genåbning af Danmark.

Mette Frederiksen siger på pressemødet, at hun er nervøs for at sige det, da hun frygter, at danskerne derfor nu begynder at gå mere ud, begynder at gå tæt på hinanden.

Hun insisterer på pressemødet på, at danskerne fortsat skal holde afstand.

Begynder for mange danskere at samle sig, holder de op med at holde afstand, og stiger smitttetallet, lukker man ikke forsigtigt op, siger Statsministeren.

– Vi er, i bogstaveligste forstand, dybt afhængige af hinanden, siger Mette Frederiksen.

Det bliver ikke let

På pressemødet siger Mette Frederiksen, at det kommer til at blive en udfordring at genåbne Danmark.

– Det at åbne Danmark op, bliver mindst lige så svært som at lukke Danmark ned. Måske endda endnu sværere.

– Når vi skal gå på arbejde, uddanne os og gå i skole, så skal det ske på forskellige tider af dagen. Vi skal undgå myldretidstrafik, og når vi skal gå på arbejde, så skal det være på en anden måde end hidtil, siger Mette Frederiksen.

Hun siger, at indsatsen vil blive “justeret skridt for skridt”, så man ikke går for hurtigt frem.

– I andre lande har vi set tilbageslag, hvor man har måttet indføre tiltag, som vi helst ikke ønsker.

Statsministeren siger også, at danskerne i den kommende tid bør indstille sig på, at de skal gå på arbejde og i skole på forskudte tidspunkter af døgnet.

Genåbningen kommer dog først, når Regeringen mener, at landet er klar til det.

– Hvis vi ikke lykkes med at stå sammen og holde afstand. Hvis tallene stiger voldsomt.

– Hvis danskere mødes og forsamles, så kan vi ikke åbne Danmark op efter påske. Så kan vi komme i den modsatte situation, hvor vi må stramme endnu mere.

– Vi kigger ind i en meget mærkelig tid. Vi vil opleve, at flere bliver syge, men hvis vi står sammen, så kan vi se en gradvis åbning af samfundet, siger Mette Frederiksen.

Særlig besked

På pressemødet talte Mette Frederiksen også til landets ældre, og til de mest sårbare grupper.

– Vi beder i virkeligheden de svageste om at være de stærkeste i den her tid, siger Mette Frederiksen.

Hun beder grupperne om at indstille sig på en længere periode i isolation.

Flere skal testes

Regeringen vil åbne et nyt “testspor”, så endnu flere kan testes. Det er nødvendigt for at pårørende igen kan mødes og arbejdspladserne kan åbnes, siger Mette Frederiksen:

– Store virksomheder og små virksomheder har meldt sig. Det vil jeg gerne sige en stor tak for. Det er helt unikt, siger Mette Frederiksen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu