ANNONCE

Mette Frederiksen melder ud om rejsekriterier

17. juni 2020 10:55 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk og Ritzau Info

Rejselystne danskere må vente lidt endnu på at få at vide, hvilke lande der bliver adgang til.

Mette Frederiksen melder ud om rejsekriterier
Kriterierne kommer om "kort tid", lyder det. Foto: Scanpix

Der vil gå lidt tid endnu, før der er nyt om de danske grænser. Det fastslår statsminister Mette Frederiksen (S) efter møde i Udenrigspolitisk Nævn og Europaudvalget onsdag.

– Vores opgave er at genåbne Danmark forsvarligt. Vi skal lave en model, som er holdbar ind i et efterår, hvor vi må forvente at smitten fortsat er i vores samfund og i andres.

– Vi forventer at præsentere en model med objektive kriterier for ind- og udrejse inden for kort tid, siger Mette Frederiksen.

Dermed er der endnu ikke nyt om, hvilke lande det bliver muligt at rejse ind- og ud fra hen over sommeren.

Statsministeren fastslog tirsdag, at regeringen arbejder på en model med “objektive kriterier”, der skal afgøre, hvilke lande der kan åbnes for. Det vil betyde, at borgere fra lande med få smittede vil kunne rejse ind i Danmark som turister ligesom danske borgere kan rejse ud til landene som turister.

For nuværende rådes danskere til at undgå alle lande undtagen Tyskland, Island og Norge.

Mange vil gerne rejse

Næsten hver tiende dansker udelukker ikke, at de kan finde på at tage på sommerferie til et af de lande, som Udenrigsministeriet ellers fraråder at rejse til.

Det viser en måling, som Kantar Gallup har lavet for forsikringsselskaberne Gjensidige Forsikring og Gouda Rejseforsikring.

Målingen er foretaget blandt 1001 repræsentativt udvalgte personer over 18 år.

Ni procent svarer, at de i løbet af sommeren 2020 godt kan finde på at rejse til et land, som Udenrigsministeriet af frygt for smitte med coronavirus fraråder ikke-nødvendige rejser til.

For seks procents vedkommende er det dog kun lande inden for EU, de kan finde på at rejse til.

Fakta

Må jeg rejse ud af Danmark?

Det spørgsmål svarer Udenrigsministeriet på herunder:

Udenrigsministeriet fraråder alle ikke-nødvendige rejser frem til 31. August.

Det gælder for alle lande på nær Island, Norge og Tyskland, som Udenrigsministeriet fra d. 15. juni åbner op for rejse til. Udenrigsministeriet opfordrer dog til, at man er opmærksom på sin personlige sikkerhed og holder sig opdateret på rejsevejledningen i landet.

Hvis du er på rejse eller trods udenrigsministeriets anbefalinger planlægger at rejse, bør du være opmærksom på, at man i andre lande med kort varsel kan indføre restriktioner for at forhindre og begrænse udbredelse af smitte med coronavirus/COVID-19.

Restriktionerne kan være tvungen karantæne, aflysning af flyafgange, lukning af grænseovergange eller andet.

Som rejsende kan man ydermere uforvarende risikere at være med til at sprede smitte under sin rejse.

Udenrigsministeriet anbefaler desuden, at man er opmærksom på sin personlige sikkerhed og holder sig opdateret om udviklingen via de lokale myndigheder, nyhedsmedierne og sit rejsebureau. Du kan også finde informationer på de danske ambassaders hjemmeside ligesom du anbefales at læse Sundhedsstyrelsens anbefalinger, som du finder på Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

I sidste ende beslutter man selv, om man ønsker at tage af sted. Man bør undersøge nøje, hvorvidt ens forsikringsdækning er tilstrækkelig. Hvis der er den mindste tvivl om forsikringsdækningen, bør man kontakte sit forsikringsselskab.

Kilde: Udenrigsministeriets rejsevejledninger

Her kan du blive fyret

Ifølge DR risikerer kommunalt ansatte, der trodser Udenrigsministeriets rejsevejledninger, en fyreseddel.

Det fremgår af retningslinjer fra Kommunernes Landsforening.

Blandt andre Fagbevægelsens Hovedorganisation, som repræsenterer cirka 1,3 millioner lønmodtagere, bakker op om KLs retningslinjer:

– Det er fornuftigt, at man på forkant har informeret medarbejderne, så der ikke er noget at være i tvivl om, siger advokat i organisationen Jeppe Brink Wahl til DR.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu