Mexico: Peña Nieto har vundet præsidentvalg

2. juli 2012 09:53 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Mexico: Peña Nieto har vundet præsidentvalg
Billede mangler

Enrique Peña Nieto har vundet præsidentvalget i Mexico. Det viser de første officielle resultater fra landet.
Ifølge de foreløbige målinger har Nieto fået omkring 38 procent af stemmerne, hvilket er en klar føring i forhold til den nærmeste rival Andrés Manuel López Obrador, som har fået opbakning fra omkring 31 procent af vælgerne.
– Det er en strålende triumf, siger chefen for Nietos valgkampagne.
Nieto, fra det gamle autoritære parti PRI, var på forhånd favorit til løbe af med sejren i præsidentvalget.
Partiet styrede Mexico i over 70 år ved hjælp af manipulation af valgresultater og korruption. For 12 år siden sluttede partiets mangeårige dominans, men nu genindtager partiet præsidentposten.
Omkring 80 millioner mexicanere havde stemmeret ved søndagens valg.
Landets forfatning tillader kun én præsidentperiode på seks år, og derfor kunne den nuværende statschef, Felipe Calderon, ikke genopstille. Han bliver imidlertid siddende til den 1. september.
I stedet stillede Calderons parti, PAN, med Josefina Mota som kandidat. Ifølge valgstedsmålingerne slutter hun på en tredjeplads.
PAN har ikke været i stand til at overholde sine løfter om en forbedret økonomi. En meget stor del af mexicanerne lever under vilkår, som minder om forholdene i de fattigste afrikanske lande.
Desuden lider PRI under den langvarige kamp mod de berygtede narkokarteller.
– Det er på tide, at PRI kommer tilbage til magten. De er ene om at kunne styre landet. PRI er hårde, og de vil ikke lade narkokriminaliteten komme ud af kontrol, siger en 70-årig kvinde i feriebyen Cancun efter at have afgivet sin stemme.
Den 45-årige Nieto vil blandt andet liberalisere arbejdsmarkedet, øge skatteindtægterne samt tillade udenlandske investorer at blive medejere af det statslige olieselskab Pemex og investere i landets energisektor.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu