Kyllingens kostbare erkendelse

21. januar 2013 18:38 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Kyllingens kostbare erkendelse
Billede mangler

Dyre ord. Michael Rasmussen risikerer voldsomme bøder og ny dopingkarantæne, hvis han afslører sin rolle i dopingforhold på Rabobank-holdet. Arbejder på bog om doping.

 

Men svarene må muligvis vente et par år. Michael Rasmussens medejer på Christina Watches-Onfone-holdet, Claus Hembo, har allerede åbnet en dør for, at den lille klatrer er på vej til at tale ud om sin fortid. Men han bemærkede også, at det ville koste Michael Rasmussen op mod 250.000 kroner i bøde, hver gang, han åbner munden og fortæller om interne forhold på det tidligere Rabobank-hold.

Rabobanks mange spøgelser

Tidligere ryttere på det hollandske storhold vælter for tiden ud af skabet med fortællingen om systematiseret doping fra 1996 frem til 2007 – året da Michael Rasmussen, ifølge anonyme ryttere, sprængte dopingskalaen ved at køre mod Tour de France-sejr på en cocktail af bloddoping, EPO, væksthormoner og kortison. Oplysningerne stammer senest fra en artikel i den hollandske avis NRC Handelsblad, hvor blandt andre enkeltstartsspecialisten Thomas Dekker står frem og erkender sit dopingmisbrug hos Rabobank. I weekenden kom der også en erkendelse fra den tidligere rytter Danny Nelissen.

Men Michael Rasmussen er ikke den eneste rytter eller sportsdirektør på Rabobank-holdet, der står til bøder i sportsvogns-klassen, hvis han åbner munden med afsløringer omkring systematiseret doping på det hold, han samtidig ligger i retssag med. Samtaler med de toneangivende journalister bag de hollandske afsløringer viser, at Michael Rasmussen langt fra er den eneste rytter eller sportsdirektør, der har skrevet under på en aftale om at holde munden lukket omkring doping på Rabobank-holdet. De er så at sige købt til tavshed.

Risikerer ny karantæne

Men det er ikke den eneste barriere, som Michael Rasmussens eventuelle lyst til dopingerkendelser skal passere. Hans påståede forbrug af bloddoping, EPO og væksthormoner fandt sted i 2007. Da forældelsesfristen i sådanne sager er på otte år, vil Michael Rasmussen først kunne tale frit i 2015, hvis han vil slippe for yderligere straf. Straffen for indrømmelser kan falde, fordi Michael Rasmussens to-årige dopingkarantæne er afsonet for at give forkerte oplysninger om sine opholdssteder i 2007 og ikke for indtagelse af doping. Mens en dopingkarantæne i givet fald kan ende Michael Rasmussens cykelkarriere en anelse før tid, så vil en ny dopingstraf heller ikke pynte på hans visitkort som holdejer og talentudvikler.

Professor og dopingforsker Verner Møller fortæller også, at hans bogplaner med Michael Rasmussen stadig er langt fra en udgivelsesdato. Men han vil godt afsløre, at han også forventer, den tidligere bærer af den gule trøje vil komme med en erkendelse.

»Jeg tolker ligesom jer, at Michael Rasmussen vil komme ud og sige noget på et tidspunkt,« siger Verner Møller.

Michael Rasmussen og Verner Møllers bog vil i givet fald blive en opfølger til ’Løgn over løgn’ fra 2009, der mest fokuserede på anti-doping-myndighedernes fejl i behandlingen af Michael Rasmussens exit fra Tour de France i 2007.

»Vi har talt om muligheden for at se på den anden del af doping: Rytterne og systemet omkring dem. Det vil i det tilfælde blive mere detaljeret og tættere på at give den fuldstændige forståelse for, hvordan det har fungeret omkring doping på cykelhold,« siger Verner Møller og løfter lidt af sløret for tankerne bag et muligt bogprojekt.

For ham som forsker er det ikke et krav, at Michael Rasmussen skal stå frem med navne på andre ryttere, sportsdirektører og andre bagmænd for at sætte fokus på, hvordan dopingsystemet fungerede i hans karriere.

Den løsning kan vise sig at passe godt til Michael Rasmussens pengepung. B

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu