ANNONCE

Mider graver i huden: Her er symptomerne

16. december 2019 06:03 | Af: Jon Tolstrup Jensen, jj@newsbreak.dk og Ritzau Info

Danskere plages af fnat, der overføres ved tæt hudkontakt, og det giver travlhed på landets apoteker.

Det kribler og krabler hos mange fnatramte danskere for tiden, og det mærker man hos landets apoteker.

Artiklen fortsætter under videoen.

Her er salget af håndkøbsmidler mod fnat i årets første 11 måneder fordoblet sammenlignet med samme periode sidste år.

– Vi kan tydeligt mærke på apotekerne landet over, at der er usædvanligt mange tilfælde i øjeblikket.

– Vi har dagligt mange kunder, der kommer for at købe creme, siger Anne Kahns, der er apoteker i Esbjerg og formand for Danmarks Apotekerforening.

Det er fnatmiden, der plager mange familier for tiden. Den graver gange i huden, lægger æg og forårsager en generende kløe.

Sådan behandler du fnat

Standardbehandlingen er påsmøring af creme med det aktive stof permetrin. Det sælges blandt andet under varemærket Nix.

Apotekerne indkøbte fra januar til november i år 164.000 pakninger af permetrincremer.

I samme periode sidste år var tallet 80.000 pakninger.

Alene i november blev der solgt tre gange så mange tuber med creme som samme måned sidste år.

Her rammer det

Har du fnat, er du blevet smittet med fnatmiden. Den kan leve på mennesker, og den overføres ved tæt kontakt mellem mennesker. Ifølge Apotek.dk er de hyppigste måder, hvorpå man får fnat, samleje eller det at dele seng med en smittet person, overnatning under primitive forhold og at være tæt på en person, der har skorpefnat, eksempelvis på et hospital, en insitution eller en skole.

Sundhed.dk skriver, at fnat findes forskellige steder på kroppen, afhængigt af din alder. Voksne har miderne mellem fingrene og omkring håndleddene, mens børn kan have det i ansigtet, hårbunden, håndfladerne og på fodsålerne.

Store udbrud

Flere skoler har rapporteret om udbrud af fnat og taget deres forholdsregler.

Eksempelvis har det odenseanske gymnasium Mulernes Legatskole ifølge DR anbefalet eleverne at bruge engangshandsker i et forsøg på at beskytte sig mod smitte.

Og da der fredag aften var årsfest på Virum Gymnasium nord for København blev eleverne opfordret til at bruge engangshandsker.

– Ledelsen har i dag været rundt i alle klasser og orientere om dette (fnat, red.), og bedt alle danse med handsker til lanciers ved årsfesten i aften for at risikominimere eventuel smittefare, hed det ifølge TV2 Lorry fredag i et brev fra skolens ledelse til elever og forældre.

Smitte med fnat kræver almindeligvis længerevarende, tæt hudkontakt, fremgår det af Sundhedsstyrelsens hjemmeside.

Smitte ses derfor primært hos seksualpartnere, tæt familie eller i forbindelse med plejeprocedurer for eksempel bleskift på institutioner, oplyses det.

– Vi pointerer altid, at hele familien skal behandles, og at det er vigtigt, at man smører sig meget grundigt ind i. Ellers kan fnatmiderne overleve, og man kan starte forfra med behandlingen, siger Anne Kahns.

Fakta

Fnat

  • Fnat (scabies) forårsages af infestation med fnatmiden, der er 0,25 mm stor og kun kan ses med lup. Det mest fremherskende symptom er ret pludselig udvikling af intens, generaliseret kløe, som oftest opstår 2-6 uger efter smittetidspunktet for dem, der er smittet første gang. Kløen er værst ved sengetid, da varmen får fnatmiderne til at være mere aktive. Fnatmiden kan overleve uden for kroppen i op til 36 timer ved stuetemperatur
  • Hudsymptomer viser sig som udslæt med små blegner eller vabler, specielt i den tynde hud ved fingermellemrummene og på fingre, ved albuer, brystpartiet og i skridtet. Efterhånden ses også kradsningsmærker på grund af kraftig kløe. Smitte kræver tæt hudkontakt og ses kun hos seksualpartnere, tæt familie og efter plejeprocedurer.
  • Der bør altid stilles en sikker diagnose hos indekspatienten, enten ved identifikation af levende mide eller scabiesgang, da dette er et unikt klinisk tegn.
  • Hos patienter med nedsat immunitet og ældre kan fnat i sjældne tilfælde have form som norsk fnat uden kløe. Norsk fnat er ikke en speciel fnatmide, men en betegnelse for udtalt infestation med fnat med tusindvis af fnatmider i skorpet, skællende hud, hvorfor smitte forekommer ved mindste berøring. Diagnosen norsk fnat bør stilles af en dermatolog.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Kilder: Netdoktor

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu