Militante danskere i udlandet skal åndes i nakken

26. februar 2013 17:29 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Militante danskere i udlandet skal åndes i nakken
Billede mangler

Danske statsborgere, som rejser til Somalia og Pakistan for at modtage militær træning, skal ses bedre efter i kortene.

 

Det mener et bredt flertal i Folketinget, som for første gang har forhandlet en særlig lov om Forsvarets Efterretningstjeneste (FE) på plads. Som en del af den nye lov får FE mulighed for at samarbejde med andre landes efterretningstjenester om danskere, der er under mistanke for at opholde sig i udlandet, for at modtage terrortræning. Samtidig får FE bedre mulighed for at udveksle informationer med andre efterretningstjenester, og det kan blive et vigtigt redskab, mener Socialdemokraternes forsvarsordfører, Bjarne Laustsen (S).

»Tidligere har det været sådan, at man opererede med tilfældige fund, når man var ved at undersøge en anden sag, så faldt man måske over nogle mistænkelige personer. Men her kan man – hvis man har en mistanke – arbejde sammen med andre lande for at finde frem til, om der findes danskere i de militære træningslejre. Det, synes jeg, er ganske udmærket, for de kan jo senere hen udgøre en trussel mod Danmarks sikkerhed, og derfor er det godt, at vi kan holde øje med deres aktiviteter,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Politiets Efterretningstjeneste advarer i sin seneste trusselsvurdering om, at et stigende antal personer fra de muslimske miljøer i Danmark er taget til det borgerkrigshærgede Syrien for at kæmpe mod regimet. Ifølge Politiken er der frygt for, at de skal få kontakt til ekstremistiske grupper og være motiveret til at udføre terror, når de er tilbage i Danmark. Det er netop den slags trusler, de nye regler i høj grad tager højde for, mener Bjarne Laustsen.

»Nu kan man rent faktisk gennem fysiske kilder søge at afdække, om der er militante træningslejre i udlandet, hvor der befinder sig danskere. Tidligere var det særligt venstrefløjsaktivister, der havnede i arkiverne, men nu oplever vi, at der er en ny gruppe borgere, hvor det af hensyn til Danmarks sikkerhed er væsentligt at vide, hvad de foretager sig. Om de udgør en trussel mod Danmarks sikkerhed,« siger han til Berlingske Nyhedsbureau.

Også hos Dansk Folkeparti, som ligesom Venstre og de Konservative samt regeringspartierne er med i aftalen, er der tilfredshed med de nye muligheder, som denne giver i forhold til militante danskere i udlandet.

»Det er meget fornuftigt, så man har mulighed for at bekæmpe terrorisme. Det er et voksende problem,« siger forsvarsordfører Marie Krarup (DF).

Den nye lov for Forsvarets Efterretningstjeneste er blevet til på baggrund af en række anbefalinger fra det såkaldte Wendler Pedersen-udvalg, som blev nedsat i 1998 for at komme med forslag til, hvordan man sikrer klarere regler for de danske efterretningstjenesters registrering og opbevaring af oplysninger om personer og organisationer.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu