ANNONCE

Bestil miljømærker til bilen før ferien og undgå bøder

4. juni 2017 06:06 | Af: Ritzau Fokus

I Tyskland, Frankrig, Belgien og Italien er der miljøzoner i en lang række byer, hvor du skal have et klistermærke i bilens forrude for at køre ind.

Hvis du så småt er i gang med at planlægge sommerens bilferie, så er der én ting, du ikke må glemme; et miljømærke, måske endda flere.

I flere større europæiske byer i Tyskland, Frankrig, Belgien og Italien er der midlertidige og permanente miljøzoner, hvor du kun må køre ind, hvis du før ferien har anskaffet dig et miljømærke, der skal sidde i bilens forrude.

– Miljøzoner og mærkningsordninger breder sig, og derfor er det som turist blevet presserende at undersøge, hvad der gælder i det land, man tager til, siger Lars Arent, der er chef for Forbruger Europa i Danmark.

Lang ventetid på fransk miljømærke

Hvis du for eksempel skal til Frankrig, skal du skynde dig at få bestilt et miljømærke. Du kan nemlig ikke købe mærket herhjemme, eller når du ankommer til Frankrig.

Mærket skal købes på nettet på forhånd, og der kan være op til en måneds ventetid på at få mærket tilsendt. Det koster 4,80 euro inklusiv forsendelse.

– Hvis man skal på bilferie til Frankrig til sommer, skal man meget hurtigt komme i gang med at få bestilt et miljømærke, siger Dennis Lange, jurist i FDM.

Der er seks forskellige klistermærker, og som udgangspunkt er det bilens forureningsgrad – samt om bilen kører på diesel eller benzin – der afgør, hvilket mærke du skal have.

Mærket gælder, så længe bilen har den samme nummerplade, så du skal ikke forny det hvert år.

Hvis du ikke når at anskaffe mærket, skal du indstille dig på, at der er områder, hvor du ikke kan køre ind – eller at du skal betale en bøde, hvis du gør det alligevel.

Bøderne venter derhjemme

I Italien har en lang række danskere oplevet at komme hjem fra ferie til en stak bøder, fordi de har kørt ind og ud af miljøbeskyttelseszoner, hvor man ikke må køre i et givent tidsrum, siger Lars Arent fra Forbruger Europa.

– Hvis du kører ind i en beskyttet zone, bliver du filmet, og der sker en automatisk registrering af, at du har overtrådt reglerne, siger Lars Arent.

Derfor er det altså vigtigt, at du gør dit hjemmearbejde, inden du kører på ferie, siger Lars Arent.

– Der kommer hele tiden nye regler og zoner, så søg nye og opdaterede oplysninger på nettet. Du kan ikke nødvendigvis stole på de oplysninger, der står i guidebogen fra 2007, siger Lars Arent.

Du kan i galleriet se en oversigt over, hvilke lande der har zoner, og hvordan de fungerer.

Kilde: FDM.

/ritzau/FOKUS

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu