Miljøminister skeptisk over for tøjpant

31. januar 2013 20:18 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Miljøminister skeptisk over for tøjpant
Billede mangler

Pantpenge retur for gammelt tøj skal få danskerne til at aflevere deres aflagte trøjer og bukser til genbrug i stedet for i skraldespanden. Sådan lyder et nyt forslag fra de Radikale, som dog ikke umiddelbart møder opbakning fra miljøminister Ida Auken (SF).

 

– Jeg har vanskeligt ved at se en pantordning for mig. Det lyder umiddelbart lidt dyrt og bureaukratisk. Jeg glæder mig derfor til at høre nærmere om, hvordan det skulle fungere i praksis, skriver ministeren i en mail til Berlingske Nyhedsbureau.

Det radikale forslag om tøjpant kommer i forbindelse med den igangværende københavnske modeuge, som modebranchen de seneste år har brugt til at sætte fokus på blandt andet tøjspild. Samtidig står tøjgiganten H&M klar med et nye genbrugsinitiativ, hvor gammelt tøj indleveret i en af kædens butikker udløser en rabat på nyt tøj.

– Modeugen er pludselig blevet lidt grønnere, når tøjfirmaerne også er begyndt at interessere sig for tidligere sæsoners tøj. Det er godt at se virksomheder, der tænker i tilbagetagningsordninger og nye måder at producere og genanvende materialer på. Ikke mindst i modebranchen, hvor det ofte har handlet om at få folk til hele tiden at ønske sig nyt, lyder det fra ministeren.

Men selv om det blomstrer med grønne initiativer, viser en ny rapport fra revisionsfirmaet Deloitte, at danskerne er storslemme tøjsyndere. Hver dansker forbruger 16 kilo tøj hvert eneste år. Det er ét kilo mere, end hvad svenskerne og finnerne iklæder sig om året og over en tredjedel mere end det globale gennemsnit. Kun halvdelen af de mange kilo tøj ender i genbrugscontainere, så derfor går massevis af ressourcer tabt.

Det er de tal, der har fået de Radikales miljøordfører, Lone Loklindt (R), til at foreslå tøjpant.

– Der bliver brugt så meget vand, energi og kemikalier på at producere tøj, og de ressourcer kunne vi godt bruge mere optimalt. Det ville være rigtig godt for tøjbranchen at få fingre i det brugte tøj, så man kunne producere nyt med de ressourcer, der allerede er i omløb. En god måde kunne være at indføre pant på tøjet, siger hun.

Manager i Deloittes afdeling for bæredygtighed, Kristoffer Hvidsteen, tror, at danskerne vil tage godt imod et pantsystem, fordi der i forvejen er stor genbrugsvilje i befolkningen.

– Der er næsten ingen genbrug af de fibre, der anvendes i tøj i dag, hvilket er et problem, fordi produktion af nyt tøj medfører en betydelig miljøbelastning. Danskerne vil generelt gerne genbruge, når de kan se gode grunde til det. Se blot pantsystemet, hvor vi okser ned med flasker, bare vi får en rund krone for det, hvilket jo er ret fantastisk, siger han i en pressemeddelelse.

Men ligesom miljøministeren er Venstre skeptiske over for pant på tekstiler, også selv om de Radikale endnu ikke er klar med konkrete forslag til, hvordan retursystemet skal fungere i praksis.

– Jeg er i tvivl om, hvor meget et pantsystem kan motivere danskerne. Vi burde i stedet igangsætte flere oplysnings- og informationskampagner om genbrug af tøj og opsætte flere tøjcontainere på steder, hvor folk færdes. Det er jeg absolut tilhænger af i stedet for pant på tøj, siger miljøordfører Henrik Høegh (V).

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu