Milliardgevinst hvis jobbene går til danskere frem for østeuropæere

8. marts 2013 01:26 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Milliardgevinst hvis jobbene går til danskere frem for østeuropæere
Billede mangler

Opgjort i helårsstillinger arbejder der godt 32.000 østeuropæere i Danmark. Men hvis de bliver erstattet af danskere, vil det per job give mellem 51.400 kroner og 251.300 kroner mere i statskassen, viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE-rådet). For hver gang en ledig dansker får et job og går fra dagpenge til en årsløn på eksempelvis 300.000 kroner, forbedres de offentlige finanser med 251.300 kroner på grund af sparede udgifter til dagpenge og større skatteindbetalinger. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten fredag.

 

Midt i jobkrise-debatten kalder tidligere overvismand og professor Torben M. Andersen fra Aarhus Universitet tallene »relevante«.

»Det er påfaldende, at vi i en tid med høj ledighed stadig importerer arbejdskraft. Samfundsmæssigt er det uheldigt og dyrt, hvis der sker en fortrængning af dansk arbejdskraft,« siger han til avisen.

Han bakkes op af administrerende direktør i AE-rådet Lars Andersen.

»Tallene viser, at det rent samfundsøkonomisk er den bedste forretning og en stor gevinst, hvis arbejdsgiverne får ledige danskere i arbejde frem for eksempelvis østeuropæiske arbejdere,« siger han.

Både AE-rådet og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) afviser, at de vil af med arbejdskraftens fri bevægelighed, men ifølge administrerende direktør i DA Jørn Neergaard Larsen er det de høje danske overførselsindkomster, der er den direkte årsag til, at østeuropæerne får mange lavtlønsjob.

»Det er jo evident, at der ligger en uforståelig stor regning på mange, mange millioner kroner, fordi danskere bliver fastholdt i offentlig forsørgelse, samtidig med at jobbene bliver besat af borgere fra andre lande,« siger han til Morgenavisen Jyllands-Posten.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu