Millioner af turister udsat for stråling

20. februar 2019 12:21 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk

I næsten 20 år har der stået tre bøtter med uran ved museet ved Grand Canyon.

Millioner af turister udsat for stråling
Grand Canyon er et af USAs mest berømte turistmål. (Foto: Scanpix)

Grand Canyon i USA er et af landets mest velbesøgte turistmål – og et ikonisk syn verden over.

Men har man inden for de sidste små tyve år besøgt museet hos den nationalpark, Grand Canyon tilhører, har man været udsat for farlig radioaktiv stråling.

Der er nemlig blevet fundet tre bøtter maling – som er fyldt med uran. Det skriver USA Today. De tre bøtter blev fjernet i sommeren 2018.

Men først i år er offentligheden blevet orienteret om de radioaktive malerbøtter.

Det sker efter, at en email til nationalparkens ansatte har set dagens lys:

– Hvis du har været i Museum Collections Building (2C) mellem år 2000 og 18. juni 2018, er du blevet ‘udsat’ for uran efter OSHAs definition. Strålingen ser ved første øjekast ud til at overskride Nuclear Regulatory Commissions grænseværdier, for hvad der er sikkert. Det næste skridt bliver at finde ud af, hvem der har været udsat, og hvor meget. Det bliver svært, skriver nationalparkens sikkerhedschef i en email.

De tre malerbøtter har stået lige ved siden af en udstilling, hvor dyr har været udstoppede. Her har børn ofte stoppet op og opholdt sig i mere end en halv time ad gangen, siger sikkerhedschefen Elston “Swede” Stephenson.

Ifølge Stephenson kan voksne besøgende have været udsat for stråling, der er 400 gange højere end tilladt, mens børn er blevet udsat for 4000 gange mere end, hvad der er tilladt.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu