ANNONCE

Milliontyveri i Herning: Nu er internationalt syndikat afsløret

24. september 2019 13:18 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Det hele begyndte med et tyveri fra hospitalet i Herning.

Video: Policia Nacional

I går lørdag eftermiddag er ca. 35 skoper samt andet medicoteknisk udstyr blevet stjålet fra Endoskopiafsnittet og Kirurgisk Ambulatorium på Regionshospitalet Herning.

Sådan skrev Region Midtjylland i en pressemeddelelse tilbage i februar, fordi tyveriet forventedes at få indflydelse på adskillige undersøgelser i den kommende tid.

Udstyret, der blev stjålet fra et tørrerum, hvor de efter rengøring tørres, anvendes i forbindelse med kikkertundersøgelser hos patienter med sygdomme i spiserør/mavesæk og/eller tyktarm.

Længe gik der dog ikke, før fire personer blev anholdt, og det blev startskuddet på en langt mere omfattende sag, der trækker adskillige tråde over landegrænser, kan vi nu oplyse.

Som TV Midtvest da kunne berette, fik Midt- og Vestjyllands Politi midt i efterforskningen af tyveriet fra Herning en henvendelse fra Sydøstjyllands Politi, der havde anholdt fire mænd fra Colombia i Kolding, og de sættes i forbindelse med tyveriet. De blev varetægtsfængslet.

Men der var altså ikke tale om en enkeltstående og mindre fidus. Det spanske nationalpoliti afslører nu, at det hele er en del af en større sag om et decideret tyveri-syndikat, der står bag adskillige lignende sager over hele Europa.

Gensolgt

Det spanske politi skriver i en udførlig pressemeddelelse, at der i alt er blevet stjålet og gensolgt effekter til en værdi af op mod 60 millioner euro. De cirka to i Danmark – i Herning.

Tyveriet i Herning blev ifølge spansk politi startskuddet til den verdensomspændende aktion. Nogenlunde samtidig blev to personer anholdt andetsteds – i Spanien. De stod sammen bag tyveriet i Herning og et lignende i Düsseldorf, Tyskland, lyder det.

Politiet kortlægger, at det vurderes, at syndikatet har delt tyvene op i grupper, der har turneret Europa tyndt for at stjæle hospitaltudstyr og sende det til Colombia, hvor fra det er blevet gensolgt til medicinalindustrien i Europa eller USA med en økonomisk gevinst.

Den kriminelle aktivitet har været fokuseret på hospitaler, polyklinikker og sundhedscentre i Spanien, Portugal, Frankrig, Tyskland og altså Danmark.

Med en vakt interesse blev der i den forgange uge iværksat en stor operation i Colombia. Bag den stod EUROPOL, Portugals retspoliti, det danske politi, Tysklands BKA, Italiens Carabinieri, Nationalpolitiet i Colombia og FBI i USA, og målet var at optrevle, hvad der foregik. Interpol har også deltaget.

Politiet slog til mod et konglomerat af virksomheder, der vurderes at stå bag genindførelsen af det stjålne udstyr. I en koordineret indsats blev 22 adresser ransaget samtidigt, og 28 apparater til en værdi af over 50.000 euro beslaglagt. Derudover er der fundet aktiver, der er knyttet til hvidvaskning af penge.

Sagen efterforskes fortsat.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu