ANNONCE

Mindst seks har mistet livet

30. oktober 2020 05:52 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

Orkanen Zeta nåede til Louisiana natten mellem onsdag og torsdag og har efterladt store ødelæggelser.

Mindst seks personer har mistet livet, efter at orkanen Zeta nåede til det sydlige USA.

Det skriver nyhedsbureauet dpa.

Zeta landede natten mellem onsdag og torsdag som en kategori-2 orkan i delstaten Louisiana med vindhastigheder op til 175 kilometer i timen.

Over to millioner amerikanere står uden strøm i Louisiana, Alabama, Mississippi, Georgia, North Carolina og South Carolina.

Den magtfulde orkan har tvunget guvernører til at erklære undtagelsestilstand, og præsident Donald Trump har måtte udsætte et planlagt vælgermøde i North Carolina torsdag på grund af de kraftige vinde.

I stedet vil Trump besøge byen Fayetteville i North Carolina mandag, oplyser hans kampagne.

Død af elektrisk stød

De største skader er indtil videre sket ved Louisianas kyst. Her døde en mand af elektriske stød i den sydlige delstat. Vindene flåede tagene væk fra husene, mens floder i området er blevet oversvømmet.

Torsdag aften lokal tid er orkanen taget af i styrke, og vindene har aftaget en del.

Zeta er den 27. navngivne storm i USA i et historisk travlt år med mere en måned tilbage af Atlanterhavets orkansæson.

Allerede i august viste en prognose fra USA’s organ for oceaniske og atmosfæriske studier (NOAA), at der i år ville komme “flere, stærkere og mere langvarige storme end gennemsnittet”, hvilket har vist sig at holde stik.

Tropiske storme får typisk et navn, når vindene roterer i et cirkulært mønster og opnår hastigheder på omkring 63 kilometer i timen.

I maj forudså forskere fra University of Wisconsin og NOAA, at de seneste 40 års opvarmning vil øge sandsynligheden for, at en tropisk storm bliver til en stor orkan med otte procent hvert årti.

Fakta

Tropiske orkaner lever af havet

  • Tropiske orkaner starter deres tilværelse over et varmt hav, omkring 26 – 27 °C varmt. Hovedenergikilden til tropiske orkaner stammer fra fordampning fra havoverfladen. Energien tilføres orkanen ved frigørelse af varme i forbindelse med skydannelse.
  • Fordampningen skal være kraftig fra havoverfladen for at få dannet en rigtig tropisk orkan og dette sker kun, når vandtemperaturen er så høj. Derudover kræves den afbøjende kraft – der påvirker alle ting, der bevæger sig på den roterende Jord – corioliskraften. De tropiske orkaner opstår derfor kun mellem de subtropiske højtryk og ca. 5° fra Ækvator, da havet her er tilstrækkeligt varmt og afbøjningskraften er tilstede. På selve ækvator er corioliskraften nemlig 0.
  • Overordnet kan man sige at en tropisk cyklon er en hvirvel i atmosfæren med vedvarende vinde ≥ 32,7 meter pr. sekund. Der er en veldefineret hvirvlende bevægelse med en størrelsesorden på gennemsnitlig ca. 500 kilometer. En organiseret voldsom opstigning af luft (læs: tordenbyger) giver skyspiralerne Der er meget lavt lufttryk i centret, og stærke vinde, der giver store bølger samt voldsom nedbør.
  • En tropisk orkan starter i det små – som en tropisk hvirvel af tordenvejr med meget moderate vindhastigheder. Nogle af dem udvikler sig dog hurtigt til en tropisk storm, og hvis dette sker, får stormen et nummer og følges derefter nøje. Indimellem, men heldigvis sjældent, udvikler stormen sig til en tropisk orkan og nu får den så et på forhånd aftalt navn f.eks. “Katrina”, samtidig med at det store beredskab træder i kraft (se mere om tropiske orkaner’s navne på National Hurricane Center’s hjemmeside http://www.nhc.noaa.gov).

Kilde: DMI

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu