Minimal valgsejr til forbryderanklaget præsident

9. marts 2013 17:28 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Minimal valgsejr til forbryderanklaget præsident
Billede mangler

KENYA: Blot 0.07 procent af stemmerne sikrer, at Kenyas næste præsident hedder Uhuru Kenyatta. Færre end 10.000 stemmer bringer dermed Kenyatta over grænsen på de magiske 50 procent og sikrer ham dermed mod at skulle ud i en anden valgrunde mod rivalen Raila Odinga.

 

Samlet fik Uhuru Kenyatta 50,07 procent af stemmerne ved mandagens valg, mens premierminister Odinga fik 43,31 procent.

Resultatet stiller Kenya og kenyanerne over for store udfordringer. Ikke alene får landet en præsident valgt med den snævrest mulige margen. Uhuru Kenyatta står samtidig anklaget ved Den Internationale Straffedomstol (ICC) i Haag for forbrydelser mod menneskeheden.

Raila Odinga nægter ifølge Reuters pure at anerkende sit nederlag på grund af påstået valgfusk.

»Havde afstemningen været fair«, ville han have erkendt at have tabt, bedyrede han, efter valgkommissionen havde offentliggjort Kenyattas sejr. Men i betragtning af »grasserende ulovligheder« i valgprocessen, og fordi »demokratiet er på anklagebænken i Kenya«, vil Raila Odinga hurtigst muligt gå til domstolene for at få underkendt resultatet. Hvis domstolene stadfæster Kenyattas sejr, vil han Odinga følge deres afgørelse, forsikrer han.

Valgoptællingen har været præget af langsommelighed og kaos på grund af et nedbrudt elektronisk optællingssystem, og det har åbnet for anklager om svindel.

Den nationale valgkommission afviser imidlertid anklagerne, og internationale observatører blåstempler over en bred kam både valget og optællingen.

Det er anden gang, at Raila Odinga taber præsidentvalget. Det samme skete i 2007 og dengang gav afgørelsen anledning til voldsomme uroligheder, hvor mindst 1.000 personer blev dræbt og flere hundrede tusinde drevet på flugt. Mareridtsscenariet er en gentagelse, men fra alle sider, inklusive Raila Odingas, bliver befolkningen opfordret til forholde sig roligt.

Alligevel kom det lørdag til uroligheder i byen Kisumu, der ligger i Odingas magtbase. Her skød politi varselsskud og fyrede tåregasgranater mod demonstranter, som blandt andet råbte: »No Raila, no peace«.

Uhuru Kenyatta, som skal møde for Den Internationale Straffedomstol i maj for anklager om at have været involveret i de blodige begivenheder efter sidste præsidentvalg, lovede i sin sejrstale, at han vil samarbejde med alle internationale institutioner. Den erklæring går også på hans vicepræsidentkandidat, William Ruto, der er omfattet af de samme anklager.

Sejren til Kenyatta betyder, at det internationale samfund og ikke mindst de mange lande, herunder Danmark, som yder udviklingsbistand til Kenya, står overfor en interessant periode. Det er første gang at en kandidat, som er anklaget for forbrydelser mod menneskeheden, bliver valgt til præsident på demokratisk vis.

Generelsekretær i udviklingsorganisationen Mellemfolkeligt Samvirke, Frans Mikael Jansen, der har et mangeårigt kendskab til Afrika, og som opholdt sig i Kenya op til valget, kaldet det »uheldigt« at valget blev så tæt, fordi det åbner op for, at Odinga og hans folk »kan påberåbe sig, at de ganske få stemmer, der måske er blevet snydt med, kan ændre valget. Det gør situationen vanskelig, siger Frans Mikael Jansen.

Generalsekretæren understreger samtidig: »Kenyatta ikke er dømt, han er anklaget og så må man se, hvordan retssagen spiller ind, siger han.

»Det er klart, at hvis han ikke møder op, og der udstedes en arrestordre på ham, kommer det internationale samfund for alvor i klemme,« siger Frans Mikael Jansen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu