Minister afviser garanti til alkoholikerbørn

28. januar 2013 15:46 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Minister afviser garanti til alkoholikerbørn
Billede mangler

Der er ikke brug for behandlingsgaranti til børn af alkoholikere, mener sundhedsminister Astrid Krag, som afviser Blå Kors’ ønske om en lovændring.

 

Det er budskabet fra sundhedsminister Astrid Krag (SF), som i en skriftlig kommentar til Berlingske Nyhedsbureau afviser Blå Kors’ ønske om at indføre behandlingsgaranti til børnene på linje med forældrene.

– Børn i familier med alkoholproblemer skal naturligvis have hjælp. Derfor er det også fuldstændig afgørende, at kommunerne ikke kun har fokus på den forælder, som drikker, men sørger for at få resten af familien med. Vi ved nemlig, at det har en effekt, hvis både forældre og børn inddrages i alkoholbehandlingen, skriver sundhedsministeren.

– Så det er altså muligt at hjælpe børnene uden at indføre en behandlingsgaranti, tilføjer hun.

Det anslås, at 120.000 danske børn i dag har en far eller mor, der drikker for meget. Tal fra Sundhedsstyrelsen viser, at børn af alkoholikere er overrepræsenteret i statistikkerne, når det gælder selvmordsforsøg, psykiatriske problemer, anbringelser og egne misbrugsproblemer, og netop derfor er der brug for en behandlingsgaranti, mener generalsekretær Christian Bjerre fra Blå Kors.

– Hårdt og brutalt kan man sige, at vi i virkeligheden slet ikke har råd til at lade være med at hjælpe disse unge mennesker. Et barn i en familie med alkoholproblemer koster hvert år kommunen 30.000-50.000 kroner mere end et barn fra en familie uden alkoholmisbrug. For de penge kan man hjælpe rigtig mange, siger han.

Blå Kors var mandag vært ved en konference om børn af alkoholikere, og blandt deltagerne var Venstres forebyggelses- og psykiatriordfører Jane Heitmann (V). Heller ikke hun er umiddelbart indstillet på at indføre behandlingsgaranti til børnene. I stedet bør der sættes målrettet ind på at bryde de tabuer, der er knyttet til alkoholmisbrug, mener hun.

– Det er rigtigt vigtigt, at vi alle sammen bliver bedre til at spotte de her familier, og det er rigtigt vigtigt, at vi alle sammen bliver bedre til at spørge ind til, hvordan det går derhjemme. Her har især skoler og institutioner et enormt ansvar, men det har vi alle sammen også som enkeltpersoner. Vi skal se os omkring og spørge de børn, vi møder, hvordan det går derhjemme. Det er vigtigt at vi tør tale om det, siger Jane Heitmann.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu