ANNONCE

Minister: Bor du her? Tag en coronatest

15. juni 2020 16:16 | Af: Nicklas Skyum Clausen, nc@newsbreak.dk og Ritzau Info

Myndighederne følger tæt med i udviklingen i coronasmitte på et plejehjem og to skoler i Hjørring Kommune.

Minister: Bor du her? Tag en coronatest
Sundhedsministeren opfordrer alle "med bare de mindste symptomer" til at blive testet i Hjørring Kommune. (Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix)

Et udbrud af coronavirus i Hjørring Kommune får nu sundhedsmyndighederne til at gribe ind på flere fronter.

Det skriver Sundhedsministeriet i en pressemeddelelse.

Der er over de seneste dage blevet konstateret 25 smittede på et plejehjem i Sindal. Heraf er 12 beboere og 13 ansatte.

Derudover er der blevet konstateret smittede på to skoler i kommunen – Bagterp Skole og Højene Skole.

– Dette udbrud viser, at vi trods lave smittetal ikke kan vide os sikre. Denne sygdom spreder sig med enorm hastighed – og bare en enkelt smittet kan hurtigt udløse smittekæder på tværs af et samfund, siger sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).

– Det afgørende er nu at få kæderne stoppet og ikke mindst at få afskærmet de ældre. Det arbejdes der på højtryk på.

Styrelsen for Patientsikkerhed har i samarbejde med Hjørring Kommune siden fredag været i gang med at opspore, om der er flere smittede.

Styrelsen er i gang med at opspore de smittedes nære kontakter for at sikre, at også de bliver testet.

Tag en test

Derudover sætter Hjørring Kommune ind med flere tiltag.

Alle ansatte i plejesektoren og alle beboere på plejehjem og i hjemmeplejen skal testes.

Der lukkes ned for alle ikke-kritiske besøg på samtlige institutioner i kommunen, indtil der er et overblik over udbruddets omfang.

Samtidig lukkes der midlertidigt for alle aktivitetstilbud på ældreområdet i kommunen. Også i forhold til genoptræning lukkes der for aktiviteterne.

På de to berørte skoler hjemsendes alle børn i de klasser, hvor der er smittede. Samtidig skal alle ansatte på skolerne testes for coronavirus.

Derudover opfordres borgere i Hjørring Kommune til at lade sig teste.

– Myndighederne følger udviklingen tæt – og det vil man gøre, til dette udbrud er slået ned. Er man borger i Hjørring og har de mindste af symptomer, så skal man kontakte sin læge, siger Magnus Heunicke.

Kontaktsporing

Strategien i Hjørring Kommune følger den, Sundhedsstyrelsen tidligere har lagt ud som Danmarks strategi for kontaktsporing.

Sideløbende med, at borgere selv skal gøre, hvad de kan, for ikke at blive smittet, vil myndighederne prøve at spore potentielt smittede, før de når at smitte andre.

”Samtidig med at vi åbner samfundet op, skal vi have fokus på at mindske smittespredningen. Med dette nye program, hvor vi opsporer de nære kontakter, har vi udviklet en målrettet indsats, der vil mindske risikoen for smittespredning. Vi kan ikke undgå al smittespredning, men vi kan med hjælp fra danskerne bringe den ned. Rammerne for det, har vi beskrevet i vores nye retningslinje,” siger centerchef Helene Probst fra Sundhedsstyrelsen.

Den nye retningslinje sætter ord på, hvad man skal gøre, hvis man har været i nærkontakt med en borger, der er smittet med coronavirus covid-19, men læser man Sundhedsstyrelsens beskrivelser, kan man se, at der skal en del til, før man kategoriseres, som at man har været i nærkontakt med en smittet.

Sund fornuft

Det vigtigste for borgere er, at de bliver ved med at holde fornuftig afstand, vaske hænder og på anden vis udvise fornuftighed i offentligheden.

”Det her program skal ses i sammenhæng med de andre vigtige anbefalinger om at forebygge smittespredning. Samlet set kan det udgøre en bæredygtig og langtidsholdbar strategi, hvor vi både kan undgå smittespredning samtidig med, at vi kan genåbne samfundet og opretholde et hverdagsliv,” siger Helene Probst.

Hvis man selv bliver smittet med coronavirus covid-19, er opfordringen fra Sundhedsstyrelsen, at man selv kontakter dem, man har været i nær kontakt med og fortæller dem, hvad der er sket. Herudover skal man henvise dem til Sundhedesstyrelsens materiale om, “hvordan man skal forholde sig, hvis man har været i nær kontakt med én, der er testet positiv for ny coronavirus,” skriver Sundhedsstyrelsen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu