ANNONCE

Minister får ondt i maven af farligt legetøj

29. november 2019 11:04 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Ministeren får ondt i maven - som forbruger og far.

Med Black Week, Black Friday og Cyber Monday er årets julegaveindkøb for alvor skudt i gang, og i december vil det vælte ind i landet med pakker shoppet på internettet.

Mange danskere bruger nemlig de store handelsplatforme uden for EU til at gøre et godt køb.

Men de billige køb kan hurtigt vise sig at være en dårlig handel. Produkter købt uden for EU er nemlig ofte fyldt med fejl, som kan være direkte livsfarlige.

(Du kan se billeder af noget af legetøjet i galleriet over artiklen. Du kan læse andre historier om samme emne HER og HER).

Artiklen fortsætter under videoen

Sikkerhedsstyrelsen har netop gennemført en kontrol af 16 stykker legetøj og børneprodukter samt seks elprodukter fra Wish, Amazon, e-Bay og Aliexpress, og langt størstedelen af varerne har alvorlige og farlige fejl.

– Det er uhyggeligt, at så mange produkter fra platforme uden for EU ikke lever op til de sikkerhedskrav, vi har til produkter i Danmark og EU. Det betyder konkret, at børn kan blive kvalt i legetøjet, og at produkter som mobilopladere og julelyskæder kan give stød eller bryde i brand. Som forbruger, og ikke mindst som far, er det noget, der giver mig helt ondt i maven, siger Simon Kollerup og fortsætter:

– Vi har allerede besluttet, at vi vil sætte ind med blandt andet bedre kontrolmuligheder og øgede strafmuligheder over for webbutikker, som sælger farlige produkter, så vi bedre kan beskytte forbrugerne mod farlige produkter.

Kritiske briller

Erhvervsministeren vil gerne sætte endnu flere ord på:

– Det nye lovforslag vil vi fremsætte i det nye år. Men det er også vigtigt, at forbrugerne selv tager de kritiske briller på, når de handler på nettet, og at de for eksempel husker på, at når der er skåret i prisen, er der desværre også en sandsynlighed for, at der er skåret i sikkerheden.

Sikkerhedsstyrelsen har testet produkterne for at undersøge, om de lever op til de sikkerhedskrav, der er i Danmark og EU. De blev udvalgt og testet ud fra præcis samme metode, som styrelsen anvender, når den tester produkter til salg i Danmark.

Seks ud af seks dumpet

Ud af seks elprodukter var alle farlige, mens de fem udgjorde en alvorlig risiko. Ud af 16 stykker legetøj og produkter til børn var 15 farlige.

Sikkerhedsstyrelsen henvender sig nu til platformene og beder dem fjerne de farlige produkter, der er testet, fortæller kontorchef i Sikkerhedsstyrelsen, Lone Brose, som bakker op om ministerens advarsel til de danske forbrugere:

– Der er ikke nogen myndighed, som kan teste samtlige produkter, som er til salg på internettet. Hverken i Danmark, EU eller resten af verden. Det er virksomhedernes ansvar, at de kun sælger sikre produkter, men vi ser desværre, at der er brodne kar. Derfor er det vigtigt, at forbrugerne bruger deres kritiske sans og overvejer, om et tilbud er for godt til at være sandt.

Fakta

Råd til køb af legetøj på nettet

  • Er legetøjet eller produktet solidt?
  • Er der skarpe kanter, som barnet kan skære eller stikke sig på?
  • Har legetøjet eller produktet en snor med håndtag, der er over 22 centimeter lang? Snoren kan danne en løkke, og barnet risikerer at blive kvalt.
  • Er legetøjet CE-mærket?
  • Er mærkning, advarsler og vejledninger skrevet på dansk?
  • Passer legetøjet til barnets alder og udviklingstrin?
  • Sidder øjne, knapper og andre smådele på legetøjet godt fast?
  • Kan legetøjet komme ned i legetøjstesteren?

De testede produkter vil løbende blive lagt i Sikkerhedsstyrelsens register over farlige produkter på sik.dk/farligeprodukter.

Forbrugere kan også selv tippe Sikkerhedsstyrelsen, hvis de har købt et farligt produkt. Farlige produkter kan anmeldes via formularen HER.

ANNONCE

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu