Minister forsvarer håndtering af akuttal

14. marts 2013 22:50 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Minister forsvarer håndtering af akuttal
Billede mangler

Regeringen skulle have mulighed for at diskutere, at langt flere danskere end først meldt ud stod til at miste deres dagpenge i første halvdel af 2013.
Sådan lyder forklaringen fra beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) på beskyldningerne om, at hun sammen med sit ministerium skulle have dækket over det reelle antal personer.

 

Ifølge Ekstra Bladet, som har fået aktindsigt i forløbet, vidste ministeriet allerede først i december sidste år, at tallet var 22.679 danskere og ikke de 7-12.000 danskere, der blev meldt ud til offentligheden. Ifølge Frederiksen selv blev hun orienteret om de nye tal 17. december. Dog skulle det vendes i regeringen, inden ministeren ville gå ud med tallene, forklarer hun til DR Nyheder.

»Beskæftigelsesministeriet regner i december måned på, om der er grundlag for at ændre forudsætningerne for dagpengeskønnet. Det holder jeg møde med mine embedsmænd om 17. december. Derefter er det selvfølgelig afgørende for regeringen, at regeringens økonomiudvalg bliver informeret, sådan at vi i den samlede regering kan tage stilling til, hvad det kan have af konsekvenser,« siger hun og fortæller, at det er sket 9. januar.

»Dagen efter offentliggøres tallene,« lyder det fra ministeren.

Hele december har sagen været en politisk varm kartoffel, som har fyldt i medierne, og derfor ser Enhedslisten alvorligt på, at de reelle tal først 24 dage efter ministerens viden om dem, bliver offentligheden bekendt.

»Det her er en meget alvorlig sag. Vi snakker øjensynligt om en minister og en regering, der bevidst har tilbageholdt information for befolkningen om en højaktuel sag,« siger Enhedslistens Christian Juhl (EL) til ekstrabladet.dk.

Over for DR Nyheder understreger han, at Enhedslisten føler sig ført bag lyset, og han vil ikke afvise, at det kan koste Mette Frederiksen ministerposten.

Heller ikke FOA er begejstrede for de nye afsløringer.

»Det er uacceptabelt ud af over grænser,« siger formand Dennis Kristensen til DR Nyheder og peger på, at fagforbundet har truffet beslutninger på forkerte oplysninger.

»Vi må aldrig komme i den situation, hvor der ligger facts på bordet, som vi ikke er vidende om. Det er kun set i bananrepublikker,« siger forbundsformanden.

Beskæftigelsesministeren mener dog ikke, at hverken hun eller ministeriet har ført nogen bag lyset.

»Det er ikke unormalt, at et ministerium har behov for nogle uger for at være sikker på, at tallene holder helt. Og det er heller ikke unormalt og bør heller ikke være det, at en regering har lejlighed til at diskutere, når tal forandrer sig. Vi har intet holdt skjult,« slår hun fast over for DR Nyheder.

Enhedslisten vil som følge af afsløringen kalde ministeren i samråd i Beskæftigelsesudvalget.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu