ANNONCE

Minister skjulte tortur for Folketinget

27. december 2011 07:23 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Minister skjulte tortur for Folketinget
Billede mangler

Siden 2004 har forsvarsministeriet vidst, at de fanger, danske soldater udleverede til det irakiske politi, risikerede at blive udsat for tortur.
På et tilsynsbesøg i Al Makil-fængslet i Basra i juni 2004 fik soldaterne dokumentation for, at flere fanger var blevet mishandlet. Denne information blev skrevet ind i en tilsynsrapport, som blev givet videre til forsvarsministeriet, der imidlertid hemmeligholdt rapporten og undlod at sætte en stopper for udlevering af fanger til irakerne, skriver Information.
Rapporten viser, at otte ud af 15 fanger hos det irakiske politi var blevet mishandlet. Flere havde synlige tegn på politiets tortur, som ar, brændemærker og skadede legemsdele.
Da Folketinget ønskede rapporten udleveret, lod daværende forsvarsminister Søren Gade (V) imidlertid alle oplysninger om tortur overstrege med den begrundelse, at de kunne skade det dansk-irakiske samarbejde.
“De her oplysninger forrykker hele diskussionen om fangeudleveringer. Hidtil har vi diskuteret, hvorvidt forsvaret burde have vidst, at der var risiko for tortur i irakisk varetægt. Nu ved vi med sikkerhed, at de meget tidligt i forløbet kendte til den risiko. Alligevel handlede man ikke på oplysningerne og forholdt endda oplysningerne for Folketinget med en meget tvivlsom begrundelse,” siger jurist i Amnesty, Claus Juul, til Information.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu