Minister til ældre: Skynd jer lidt at dø

24. januar 2013 10:41 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Minister til ældre: Skynd jer lidt at dø
Arkivfoto: Colourbox.
Ældre Japan

Arkivfoto: Colourbox.

Den japanske finansminister er bekymret over udgifter til pleje og medicin til ældre. Løsningen er, mener han, at lade dem skynde sig at dø.

 

Aso sagde mandag, ifølge The Guardian, at ældre skulle lave lov til »at skynde sig at dø« for at mindske presset på statens udgifter til pleje og medicin.

– Gud forbyde, at du bliver tvunget til at leve, hvis du ønsker at dø. Jeg ville vågne hver morgen og føle mig særligt utilpas over at vide, at det (behandlingen, red.) var betalt af regeringen. Problemet bliver ikke løst, med mindre de får lov til at skynde sig lidt at dø.

Bemærkningen var ikke så heldig i et land, hvor 25 procent af den 128 millioner store befolkning består af ældre. Et tal, der vil stige til 40 procent i løbet af den kommende 50 år.

Taro Aso prøvede senere at moderere sine udtalelser ved at sige, at han da ikke havde talt generelt om ældre vælgere, men om sine egne ønsker, når han bliver ældre, hvor han ifølge udtalelser ikke selv ønsker at modtage livsforlængende behandling og derfor har efterladt instrukser til sine pårørende om, at han ikke vil modtage denne type behandling.

Aso, der også tidligere har været minister, har tilsyneladende et særligt talent for at komme med lidt friske udtalelser som:

– Jeg ser folk på 67 og 68 til skolejubilæer, folk der bare ryster rundt og konstant går til lægen. Hvorfor skal jeg betale skat til folk, der bare spiser og drikker og slet ikke tager sig sammen? Jeg går ture hver dag og gør andre ting, men jeg skal stadig betale mere i skat.

Han har sammenlignet et oppositionsparti med nazisterne, og han har ytret ønske om at gøre Japan til så rigt et land, »at de rigeste jøder vil bo her.« Han har sagt til amerikanske diplomater i Mellemøsten, at de aldrig ville blive stolet på, fordi de har blondt hår og blå øjne, han har gjort grin med alzheimerpatienter og sagt, at fattige unge mænd er uegnede til ægteskab.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu