Minister vil gøre Vadehav til verdensarv

1. maj 2012 16:05 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Minister vil gøre Vadehav til verdensarv
Billede mangler

Den danske del af Vadehavet bør være en del af Jordens samlede naturarv, mener miljøminister Ida Auken (SF).
Hun vil nu spørge de fire Vadehavskommuner Esbjerg, Tønder, Fanø og Varde, om de vil støtte, at Danmark søger FN-organisationen Unesco om at få Vadehavet med på listen over verdensarv.
I 1990’erne forsøgte hendes morbror Svend Auken (S) som miljøminister at gøre det samme, men en bølge af voldsom lokal modstand satte en effektiv stopper for projektet.
Fiskere, landmænd og kommunalpolitikere ville ikke være med, fordi de frygtede indskrænkninger i deres råderet over området.
– For mig er det helt centralt, at man lokalt bakker op om så prestigefyldt en udpegning. Jeg tror, at tanken om så flot en udpegning har modnet sig de seneste knap 20 år, siger Ida Auken.
– Vi har fået en velfungerende nationalpark i området, og jeg fornemmer, at holdningen til udpegningen er vendt, siger Ida Auken.
Tysklands og Hollands del af det enestående naturområde er allerede udnævnt til verdensnaturarv under Unesco. Men udpegningen af Vadehavet slutter mod nord ved den danske grænse.
Vadehavet har store muligheder i den grønne økonomi, som regeringen ønsker at skabe i Danmark, mener Ida Auken.
– Som en del af verdensnaturarven kan vi udvikle flere arbejdspladser i det grønne turismeerhverv, og vi kan bruge Vadehavet til at markedsføre Danmark som en grøn nation, der trods vores lille størrelse har store rigdomme, anfører Ida Auken.
Det område, hun foreslår udpeget, udgør i dag Vadehavets Natur- og Vildtreservat, som hovedsageligt ligger uden for digerne. Sådan er det også i Tyskland og Holland.
Miljøministeren forsikrer, at der ikke følger nye reguleringer af området med, hvis Unesco skulle vælge at godkende det danske Vadehav som naturarv.
Det er Kulturarvsstyrelsen, der skal skrive ansøgningen til Unesco, hvis kommunerne siger ja. Det skal ske inden 1. februar 2013. Forinden skal ansøgningsmaterialet i offentlig høring.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu