Minister vil have øget fokus på lægemiddel

11. marts 2013 23:23 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Minister vil have øget fokus på lægemiddel
Billede mangler

Efter hård kritik fra flere sundhedsordførere går sundhedsminister Astrid Krag (SF) nu ind i sagen om stoffet misoprostol, som benyttes til igangsættelse af fødsler. I sjældne tilfælde kan ellers raske mødre få bivirkninger som »vestorme« og livmoderbristninger, hvilket i værste fald kan føre til død eller hjerneskade for barnet på grund af iltmangel. Det skriver Berlingske tirsdag.

 

»Det er vigtigt, at de lægemidler, som bruges i vores sundhedsvæsen, ikke udgør en unødvendig risiko for patienterne. Det gælder naturligvis også for lægemidler, der anvendes på fødeafdelingerne,« siger Astrid Krag og fortsætter:

»Derfor vil jeg også bede Sundhedsstyrelsen om at undersøge, om antallet af indberetninger fra sygehusene giver anledning til yderligere indskærpelser om, hvordan det konkrete lægemiddel skal bruges ude på fødeafdelingerne. Og derudover vil jeg bede Sundhedsstyrelsen holde et vågent øje med de erstatningssager, der indgives til Patientforsikringen.«

Berlingske Søndag kunne fortælle, at fødestederne stik imod retningslinjerne har givet misoprostol i for høje doser samt til kvinder, der tidligere har fået kejsersnit. Samtidig har en pige på tre et halvt år for et par uger siden fået en klækkelig erstatning fra Patientforsikringen for en hjerneskade påført under fødslen efter igangsætning med det misoprostol-holdige produkt Cytotec fra Pfizer.

Sundhedsordfører Liselott Blixt (DF) fra Dansk Folkeparti stillede allerede i november 2012 sundhedsminister Astrid Krag spørgsmål om stoffet misoprostol.

»Jeg synes, det er grusomt, at man bliver ved med at bruge misoprostol, og jeg mener ikke, at det er nødvendigt,« siger Liselott Blixt, som nu vil stille yderligere spørgsmål til ministeren.

Af svaret fra ministeren 7. december 2012 fremgår det, at anvendelsen af misoprostol har været »kendt og accepteret af Sundhedsstyrelsen i adskillige år«, samt at stoffet anbefales af både WHO og det danske og internationale videnskabelige selskab for obstetrik.

»Men Sundhedsstyrelsen har jo selv påpeget nu, at det bruges for lemfældigt,« siger Liselott Blixt med henvisning til et brev fra styrelsen til landets fødesteder i januar, som Berlingske beskrev søndag.

Både Enhedslisten og Socialdemokraterne bebuder spørgsmål til ministeren i sagen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu