Ministeriet lover afgangsbeviser til alle elever

6. marts 2013 15:21 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Ministeriet lover afgangsbeviser til alle elever
Billede mangler

Sommerens afgangsprøver på folkeskoler og friskoler er truet af den varslede lærer-lockout, men eleverne i niende og tiende klasse kan trygt stole på, at de kan afslutte deres grundskolegang og komme videre på en ungdomsuddannelse.

 

Det forsikrer Ministeriet for Børn og Unge, der dog oplyser, at det stadig er for tidligt at forudsige konsekvenserne af en eventuel konflikt.

»Vi er klar til at håndtere de konsekvenser, der kan opstå, men vi kan endnu ikke sige noget om hvordan. Vi kan dog sige, at der ikke vil være nogen elever, som på grund af konflikten ikke vil kunne få deres afgangsbevis og komme videre i uddannelsessystemet,« siger Susanne Sehestedt Clausen, der er vicedirektør i Kvalitets- og Tilsynsstyrelsen under Ministeriet for Børn og Unge.

Formanden for Danske Skoleelever, Vera Rosenbeck, udtrykte tidligere på ugen bekymring over den usikre situation, men løftet fra ministeriet får hende til at ånde lettet op.

»Det er jeg rigtig glad for, og det glæder jeg mig til at fortælle videre til de elever, der skriver til os, fordi de er usikre på, om de kan få lov til at tage deres afgangsprøver,« siger Vera Rosenbeck.

Ministeriet arbejder lige nu på løsningsmodeller, der skal sikre eleverne deres afgangsbeviser, og vil derfor ikke komme med gisninger om, hvad løsningen ender med at blive, hvis en lærer-lockout træder i kraft og rækker ind i perioden for afgangsprøver. Men det vil Anders Balle, der er formand for Skolelederforeningen.

»Det er nemt at gennemføre. Vi kan bare sige, at afgangsprøverne er suspenderet i år og bruge årskarakteren som afgangsprøvekarakter. Det system kender vi jo,« siger Anders Balle med henvisning til systemet i gymnasierne, hvor årskarakteren bliver brugt som eksamenskarakter i de fag, som eleverne ikke skal eksamineres i.

»Det vil jeg anbefale, men det er ministeriet, der afgør, hvordan det skal være i den givne situation,« fortsætter Anders Balle.

De skriftlige afgangsprøver på folkeskoler og frie skoler finder sted mellem 2. og 16. maj, mens de mundtlige og praktiske prøver skal afvikles 3.-26. juni. Men de kan ikke gennemføres, hvis Kommunernes Landsforening (KL) gennemfører den lockout af lærerne, som blev varslet i sidste uge.

Hvis Danmarks Lærerforening og KL, der mødes næste gang i Forligsinstitutionen på mandag, ikke kan blive enige om en ny overenskomst, kan konflikten tidligst træde i kraft 1. april. Men Forligsinstitutionen kan vælge at udskyde konflikten to gange 14 dage, så den først effektueres 1. maj og efter al sandsynlighed vil række ind i perioden med afgangsprøver.

Men Vera Rosenbeck håber ikke, at det kommer så vidt.

»Det er dybt kritisabelt, at der er 600.000 elever, som måske kan miste deres undervisning i en ubestemt tidsperiode på grund af en voksenkonflikt, som de ikke er en del af,« siger skoleelevernes formand.

Med 1,7 milliarder kroner i strejkekassen har Danmarks Lærerforening råd til at være i konflikt i ti uger.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu