ANNONCE

Disse danskere må droppe coronapasset

14. april 2021 22:22 | Af: Jeppe Bjerre Trans, jt@newsbreak.dk og Ritzau Info

Erhvervsdrivende behøver ikke at kræve dokumentation for, at kunder er fritaget for coronapas-ordningen.

Disse danskere må droppe coronapasset
Nogle mennesker er fritaget fra ordningen om coronapas, fordi de eksempelvis ikke kan blive testet for coronavirus. (Arkivfoto) Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Der er godt nyt til dem, som gerne vil ud og nyde genåbningen, men som af den eller anden grund ikke kan få lavet et coronapas.

Erhvervsdrivende, som frisører eller restaurantejere, behøver ikke kræve dokumentation for, at man er undtaget for ordningen med coronapasset.

Det oplyser Justitsministeriet i et skriftligt svar.

Coronapasset dokumenterer, at man ikke udgør en smittefare med coronavirus, og det spiller en afgørende rolle i genåbningen af samfundet.

Af coronapasset vil det fremgå, om man har et negativt coronaprøvesvar, dokumentation for, at man er vaccineret, eller et positivt coronaprøvesvar, der er mellem 2 og 12 uger gammelt.

Men for nogle er ingen af delene en mulighed.

-Kan misbruges

For eksempel har Landsforeningen Autisme tidligere rettet henvendelse til Justitsministeriet for at gøre opmærksom på, at den har “en gruppe medlemmer, der grundet sensoriske udfordringer ikke kan testes for corona, skrev foreningen tirsdag”.

– En ung autistisk mand ringede til os og fortalte, hvordan han har ligget i fosterstilling og grædt, da hans pædagog på bostedet, ville hjælpe ham med at få klippet negle. Han beskrev, hvordan en næsespray havde føltes som tusindvis af glasskår.

– For ham var det fuldstændigt utænkeligt at kunne blive corona-testet uanset om det var i halsen eller næsen, skrev foreningen tirsdag.

Børn under 15 år er desuden fritaget fra at vise coronapas.

Justitsministeriet er opmærksomt på, at den manglende pligt til at kræve dokumentation gør det muligt at misbruge ordningen.

Ministeriet skriver, at det blandt andet derfor er ved at “se nærmere på en egentlig dokumentationsordning for undtagne personer”.

Indtil da behøver frisøren, tatovøren eller restaurantejeren altså ikke bede om dokumentation for, at gæsterne er undtaget coronapas-ordningen.

Fakta

Hold virusset væk

Sådan undgår du at blive smittet med coronavirus Covid-19:

– Vask dine hænder tit, eller brug håndsprit.

– Brug mundbind

– Host eller nys i dit ærme – ikke dine hænder.

– Begræns den fysiske kontakt, og undgå håndtryk, kindkys og kram.

– Vær opmærksom på rengøring – både hjemme og på arbejdspladsen.

– Hvis du er ældre eller kronisk syg, så hold afstand, og bed andre tage hensyn.

Kilde: Sundhedsstyrelsen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu