ANNONCE

Mink smides i kalkede massegrave

9. november 2020 11:39 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Det har vist sig besværligt at komme af med de aflivede mink.

Op mod 17 millioner mink vil være blevet slået ihjel, når det intense arbejde med at udrydde samtlige levende mink i hele Danmark er færdigt. Minkene skal slås ned, fordi de smittes med coronavirus, og virus muterer i dem. Mennesker kan efterfølgende bliver smittet med den muterede virus.

De mange aflivninger sætter de normale aftagere af aflivede dyr under pres. Daka, der aftager en del døde dyr, meddelte allerede 6. november, at kapaciteten på fabrikken i Randers er under pres.

– Under normale omstændigheder ville pelsningssæsonen for mink starte nu. I pelsningssæsonen udnyttes hele vores kapacitet i tre til fire intense uger. Når hele minkbestanden skal aflives på én gang, kan vi ikke følge med, siger Per Dunkelskov Thomsen, kommunikationsdirektør i Daka, i en pressemeddelelse.

Problemet er blevet forstørret, fordi ingen tyske konkurrenter vil aftage minkkroppe på grund af coronavirus-udbruddet blandt mink og mennesker i Danmark. På grund af det omfattende arbejde med at fjerne de millionvis af mink – ikke en eneste må overleve – har myndighederne været nødsaget at tænke alternativt.

Én af løsningerne er, at de afdøde mink bliver gravet ned. Det arbejde foregår flere steder i landet, oplyser Rigspolitiet. Blandt andre steder har Naturstyrelsen udpeget et areal ved Flyvestation Karup.

Den operation kan du se billeder af over artiklen her.

– Vi står med en stor logistisk udfordring, når vi skal bortskaffe så store mængder aflivede dyr på meget kort tid. Hensynet til folkesundheden har gjort det nødvendigt at aflive dyrene meget hurtigt, og derfor er vi nødt til at grave nogle af dem ned. Men det gør vi på en måde, så der ikke er nogen risiko for det omkringliggende samfund, siger politiinspektør Uffe Stormly, leder af National Operativ Stab.

For at undgå, at smitte kan sprede sig fra dyrene indkapsles dyrene i lag af kalk. Nedgravningerne sker i første omgang på de militære områder i Karup og Holstebro. Det kan blive nødvendigt at grave yderligere huller på sigt, som de døde mink bliver flere.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu