Mishandling: Mor tappede blod fra sin søn

29. januar 2019 16:45 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

36-årig mor, der anklages for systematisk blodtapning af søn, blev overvåget via kameraer i kvindens hjem.

En 36-årig mor fra Skjern blev anholdt af Midt- og Vestjyllands Politi, få minutter efter, at hun havde tappet blod fra sin søn for sidste gang.

Moren, der er tiltalt for mishandling af sit barn ved systematisk blodtapning gennem fem år, var inden anholdelsen under politiets overvågning.

Hun blev anholdt 25. september 2017 i sin lejlighed med en pose blodfyldte sprøjter.

– Hun har en gennemsigtig pose i hånden med sprøjterne. Jeg tager den ud af hånden på hende. Der går nogle lange sekunder. Derefter skriger hun meget voldsomt, fortæller politiassistenten, der anholdt hende, i retten.

Dommerkendelse til overvågning

Politiet havde fået dommerkendelse til at overvåge kvindens hjem med flere kameraer. Det foregik fra nabolejligheden, hvor teknikere via skærme kunne følge kvindens færden.

En sekvens fra overvågningen er afspillet i retten. Her kan man se, at kvinden tapper sin søn, mens han ligger i sin seng og ser iPad.

Politiassistenten fortæller, at det var vigtigt at foretage anholdelsen, inden kvinden fik lejlighed til at bortskaffe bevismaterialet.

Politiet havde iagttaget, at kvinden havde for vane at skylle blodet ud i toilettet efter handlingen.

Det handlede om at slå til, inden det skete, forklarer politiassistenten.

Ventede til tredje gang

Det er uvist, hvor længe overvågningen stod på. Men anklager Pia Koudahl har oplyst, at man har videooptagelser af blodtapninger fra tre dage i september 2017.

Politiassistenten fortæller, at det var med lægernes accept, at man ventede med anholdelsen til tredje gang, barnet blev tappet.

Kort efter anholdelsen af kvinden ankom en sagsbehandler, der tog sig af barnet.

Barnet har siden anholdelsen boet hos sin far.

Ingen alarmklokker

Der var ingen alarmklokker, der ringede hos faren til den nu syvårige dreng, der gennem en årrække blev tappet for blod af sin mor.

– Jeg tænkte, det kan ikke passe. Det er for uvirkeligt, at det skulle ske for os, forklarer faren tirsdag i Retten i Herning om sin reaktion, da moren blev anholdt 25. september 2017.

Han har tre børn sammen med den 36-årige kvinde, der er tiltalt i sagen.

De blev skilt et års tid før anholdelsen, hvorefter børnene boede hos moderen.

Kvinden har været varetægtsfængslet siden anholdelsen.

Hun erkender sig delvist skyldig i anklagen, men nægter at der er tale om grov vold.

Handlingerne er ifølge forsvareren foregået under påvirkning af lidelsen Münchhausen by proxy.

Münchhausen by proxy

Münchhausen by proxy  dækker de over et helt specielt syndrom, hvor forældre, oftest mødre, skader deres børn for at få opmærksomhed og sympati fra omgivelserne.

I andre tilfælde opdigter personer egne sygdomme – med samme formål.

Fænomenet blev første gang beskrevet i 1951, skriver Birgitte Brun, chefpsykolog på Sct. Hans Hospital, om fænomenet.

Børnelægen Roy Meadow beretter i 1977 i The Lancet om to børn, han havde fået henvist med urinvejssymptomer:

En seksårig piges mor havde opdigtet historien og samtidig manipuleret med urinprøverne. Barnet blev undersøgt og behandlet forskellige steder.

I det andet tilfælde, som omhandlede en 15-årig gammel dreng, fik en fatal udgang. Moderen havde forgiftet ham med salt. Han overlevede ikke.

Fire kriterier

At i hvert fald pigen blev undersøgt hos flere lægecentre, er ikke unormalt, angiveligt for, at de falske sygdomme ikke skal opdages ved gentagne besøg samme sted.

Der berettes om fire kriterier, blandt andet at sygdommen er opfundet, den voksne nægter kendskab og symptomerne ophører, når barnet bliver skilt fra forælderen.

Ifølge Birgitte Brun har små børn størst risiko for at blive udsat for Münchausen by proxy, da de ikke selv kan fortælle, hvis moderen gør noget udover det sædvanligt.

Münchausen by proxy fra eventyr

Navnet Münchausen by proxy stammer fra R.E. Raspes beskrivelser af Baron von Münchhausens rejser. Og ikke mindst de meget fantasifulde fortællinger fra disse rejser. Løgnagtig, er nok et mere dækkende ord.

I 2015 blev den dengang 27-årige Lacey Spears idømt “20 år til livsvarigt fængsel” for at have slået sin fem-årige søn ihjel – en sund dreng, hvis sygdom blev påført af moren.

Hun gav ham en dødelig mængde salt gennem en sonde, mens hun skrev om hans sygdom på sin blog og på Facebook.

– Hun blev ved med at omtale ham som syg på grund af sit bizarre behov for opmærksomhed. Hun brugte sonden som et drabsvåben, sagde anklageren dengang.

Der falder dom i sagen 7. februar.

x
Del din kommentar
Forsiden lige nu