ANNONCE

Mobbelov kan øge mobning på jobbet

24. august 2012 09:46 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Mobbelov kan øge mobning på jobbet
Billede mangler

Er du først blevet bortvist, fyret eller sygemeldt efter at være blevet mobbet på din arbejdsplads, så har Arbejdstilsynet ringere muligheder for at skride ind over for dine tidligere kolleger.
For selvom Arbejdstilsynet får dit fulde samtykke til at bruge alle håndfaste beviser i din mobbesag, så må de ifølge arbejdsmiljøloven ikke bruge dem, hvis du ikke længere er på arbejdspladsen.
Og så kan det blive umuligt for tilsynet at dokumentere mobningen og udstede påbud, lyder det fra Landsforeningen Voksenmobning Nej Tak!
Det skaber en ‘grotesk’ situation, hvor arbejdsgiverne får et incitament til at bortvise eller omplacere forurettede medarbejdere, påpeger Gitte Strandgaard, der er formand for foreningen.
– Vi har faktisk set flere eksempler på, hvordan mobningen eskalerer og bliver endnu mere modbydelig, jo mere den mobberamte forsøger at sige fra og komme i dialog. Folk får frataget opgaver, bliver nedgjort og ydmyget. Og alle, der ved noget om det her, ved, hvordan det gør folk syge. Så de beskidte tricks bliver brugt, siger hun til Newspaq.
Hos landets tredjestørste fagforbund FOA, mener arbejdsmiljøkonsulent Charlotte Bredahl, at de mobberamtes oplysninger skal kunne bruges i alle tilfælde. Ikke mindst for at forebygge det dårlige arbejdsklima.
– Al dokumentation, der kan understøtte vores medlems sag i en given mobbesituation, eller der kan bruges til at forebygge, at andre blive udsat for det, skal rent principielt kunne bruges. Det er vores holdning, siger hun.
Arbejdstilsynet erkender, at tavshedspligten sætter en stopper for, at de tilsynsførende kan drage ud på arbejdspladsen med en mail, en sms eller konkrete navne i hånden.
Men ifølge kontorchef Jeanne Borgqvist forhindrer det ikke tilsynet i at efterforske den konkrete sag og udstede påbud, hvis det er nødvendigt.
Tværtimod gennemfører Arbejdstilsynet tilsynsbesøg på baggrund af klager om mobning, men tilsynet oplyser ikke, at klagen er årsagen til besøget.
– Vi må ikke tage oplysningerne med i hånden, fordi vi har tavshedspligt. Og det kan også være konfliktoptrappende. Men det betyder ikke, at vi ikke lægger vægt på oplysningerne. Vi skal bare have dem oplyst eller bekræftet af andre på virksomheden. Vi kan for eksempel også spørge ind til sygefravær, og så får vi måske at vide, at der er en, der er sygemeldt på grund af arbejdsmiljøet, og at vi kan tale med vedkommende. På den måde bliver oplysningerne så legaliseret, siger hun til Newspaq.
I forlængelse af regeringens forslag om at sidestille fysisk og psykisk arbejdsmiljø, har Ombudsmanden nu taget Arbejdstilsynets beføjelser op og stillet spørgsmål til beskæftigelsesministeren.
Derfor har Foreningen Voksenmobning Nej Tak! store forhåbninger til, at reglerne bliver lempet.
– Jeg forventer, at Arbejdstilsynet får beføjelse til at bruge mobberamtes samtykke til hver en tid, sådan at de mobberamte kan komme til orde, hvis de ønsker at stå åbent frem, siger Gitte Strandgaard til Newspaq.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu