Möger: Nu skal venstrefløjen stå sammen

29. juni 2012 05:07 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Möger: Nu skal venstrefløjen stå sammen
Billede mangler

Mens krisestemningen breder sig blandt folkesocialister landet over, og Christiansborg afventer, hvorvidt SF’s socialordfører, Özlem Cekic, stadig kan tælles med blandt SF’s mandater i folketingssalen efter i morgen, appellerer skatteminister Thor Möger Pedersen nu til samling.
Både centrum-venstre og venstrefløjen har brug for gode forbindelseslinjer til regeringens parlamentariske grundlag, Enhedslisten, siger skatteministeren, der over for Information forsvarer regeringens skatteaftale og kalder den »socialt retfærdig«.
»Jeg har stor respekt for Enhedslisten, og jeg vil også gerne understrege, at jeg ikke mener, det tjener centrum-venstre, at der er en dårlig relation mellem regeringen og Enhedslisten. Jeg mener heller ikke, at det tjener venstrefløjen, hvis f.eks. SF og Enhedslisten ikke har et godt og tillidsfuldt samarbejde. Det vil være til gavn for Danmark og til gavn for centrum-venstre,« siger han til Information.
Forholdet til regeringens hidtidige støtteparti er ellers dårligere end nogensinde i SRSF-regeringens ni måneder lange levetid. Tilliden er med Enhedslistens politiske ordfører Johanne Schmidt-Nielsens ord »ikke-eksisterende«. Og Thor Möger Pedersen erkender, at den seneste uge har været »begivenhedsrig«, som han kalder det.
»Men hvis man hæver sig lidt op, har regeringen fået flertal for en skatteaftale, der i meget store træk minder om det, vi spillede ud med. Der har været et langstrakt forhandlingsforløb med en lidt dramatisk og overraskende slutning. Men Venstre og Konservative valgte pludselig at fravige alle deres krav om ufinansierede socialt skæve topskattelettelser til fordel for stort set at acceptere den tegning, som regeringen havde lagt op, og som var fokuseret på skattelettelser til lav- og mellemindkomster. Det synes jeg, at man skal være tilfreds med. Uanset hvilket regeringsparti man tilhører.«
– I medierne har der været skabt et billede af, at du hellere havde set en aftale med Enhedslisten. Havde du det?
»Jeg havde ikke hellere set en aftale med Enhedslisten. Men jeg havde gerne set en aftale med EL. Jeg synes, det havde været fint. Jeg synes, at alt, der har været fremme, bekræfter, at regeringen var parat til at give store indrømmelser for at få en aftale med Enhedslisten. Der blev ligesom ikke bidt til bolle. Man kan altid pege fingre og sige, hvis skyld er det. Det har jeg ingen interesse i. Jeg har respekt for Enhedslisten og jeg synes, det er vigtigt at kunne have gode drøftelser med dem,« siger Thor Möger Pedersen.
»Jeg skal være den første til at indrømme, at det har været ærgerligt, at omtalen af en historisk skatteaftale med en god social og retfærdig profil slet ikke har handlet om indholdet, men om proces og forløb.«
– Men nu er det ikke alle, der mener, at aftalen er socialt retfærdig. Tværtimod. Enhedslisten påpeger jo f.eks., at nedslidte og handicappede betaler for skattelettelserne?
»Enhedslisten har naturligvis lov til at have deres synspunkter, og jeg anerkender, at der er svære prioriteringer i reformen. Der er ingen prioriteringer, der er lette. Men jeg kan stå inde for den samlede aftale, og den samlede aftale er socialt retfærdig.«

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu