ANNONCE

Mor til to holdt demotale: To års fængsel

12. marts 2021 15:40 | Af: Ritzau Fokus

Hun brød grædende sammen i retten

Billeder fra demonstrationen 9. januar i galleriet over artiklen.

En 30-årig mor til to brød grædende sammen, da hun fredag i Københavns Byret blev idømt to års fængsel.

Det var en enig domsmandsret, som fandt kvinden, Nanna Skov Høpfner, skyldig i blandt andet at have opfordret til vold ved en demonstration i København 9. januar.

Demonstrationen var organiseret af bevægelsen Men In Black, der er imod coronarestriktionerne.

Fakta

Dommen mod kvinden

* Kvinden er overordnet dømt for overtrædelse af straffelovens paragraffer om vold mod personer i offentlig tjeneste, vold og grov forstyrrelse af den offentlige orden.

* Kvinden er frifundet for en særlig bestemmelse i straffeloven, som drejer sig om at fremkalde et opløb.

* Retten har fundet det bevist, at kvinden via en højttaler henvendte sig til mindst 400 demonstranter og sagde: “Okay, er I klar til at gå rundt og smadre byen på en ikke-voldelig måde? Bare lige for at gøre København opmærksom på, at vi er her”.

* Retten lægger også vægt på andre ytringer fra kvinden, for eksempel: “Folket ind i Folketinget. Smadr det system. Tak skal I have. Fuck Systemet. Fuck Mette. Fuck Poli. Fuck det hele, mand. Tak”.

* Retten finder det desuden bevist, at kvinden har deltaget i grov forstyrrelse af den offentlige orden, fordi hun gik forrest i demonstrationen med en megafon, mens demonstrationen udviklede sig voldeligt. Desuden forlod kvinden ikke stedet, da politiet opløste demonstrationen.

* Retten anser det som bevist, at kvinden med sine handlinger har medvirket til vold mod politiet og til grov forstyrrelse af den offentlige orden. Retten vurderer, at hun har handlet i forening med en større gruppe medgerningsmænd.

* Retten bemærker, at det ikke har betydning, at kvinden brugte udtrykket “ikke-voldelig”. Retten lægger vægt på, at kvinden har brugt ordet “smadre”.

* Retten lægger også vægt på, at kvinden fortsatte med at opildne forsamlingen, også efter at hun havde set, at der blev affyret fyrværkeri og kastet genstande mod politiet.

Kilde: Ritzau

Straffen er blevet fordoblet i forhold til, hvad en en tilsvarende sag normalt ville udløse af straf.

Retten har nemlig fulgt anklagemyndighedens påstand om at tage en særlig paragraf i straffeloven i brug, paragraf 81 d.

Den handler om, hvorvidt “lovovertrædelsen har baggrund i eller sammenhæng med covid-19-epidemien i Danmark” og giver retten mulighed for at hæve straffen til det dobbelte.

– Coronabestemmelsen om dobbelt straf finder anvendelse, siger retsformanden ved domsafsigelsen.

Han henviser til, at reglen blev indført, da der blev vurderet at være en vis risiko for, at man ville se optøjer i gaderne under epidemien, samt en vis sandsynlighed for, at politiet kunne blive udsat for vold og trusler i deres arbejde med at håndhæve tiltagene.

– Uden denne regel skulle straffen have været et års fængsel, siger han videre og uddyber, at der er lagt vægt på både kvindens ytringer og handlinger i forbindelse med demonstrationen.

Første dom

Det er første gang, at en person er blevet dømt efter paragraf 81 d i sager, der ikke handler om økonomisk svindel.

Foran retten var omkring 50 personer mødt op. Flere af dem var iført sort tøj med Men In Black-logo. De råbte “skam jer!” til betjente og pressen og kaldte anklager Henrik Uhl Pedersen en række skældsord, da han forlod retten.

Forsvarer Hassan Mahmood oplyser, at kvinden har taget betænkningstid i forhold til, hvorvidt hun vil anke dommen. Hun har nægtet sig skyldig, og forsvareren gik efter en frifindelse.

Han kalder dommen “historisk”, men har ikke yderligere kommentarer.

Brød grædende sammen

Den 30-årige mor udbrød grædende: “Jeg har to børn”, da retsformanden læste dommen op. Da hun efterfølgende skulle ud for at tale med sin forsvarer, sagde hun, at hun ikke kunne gå.

Kvinden er blandt andet dømt for at have opfordret til overfald med kast af kanonslag, sten, dåser og fakler mod betjente ved demonstrationen, der udviklede sig til uroligheder på blandt andet Rådhuspladsen.

Her holdt hun en tale, hvor hun blandt andet spurgte demonstranterne, om de var “klar til at gå rundt og smadre byen på en ikke-voldelig måde”. Hun gik også forrest i demonstrationen flere gange og kom med tilråb i en megafon.

16 betjente blev ramt af genstande under urolighederne.

Kvinden har siddet varetægtsfængslet siden 28. januar, og retten har bestemt, at kvinden foreløbig skal blive i arresten.

Billeder fra demonstrationen 9. januar i galleriet over artiklen.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu