Morten Olsens fremtid

5. februar 2013 17:50 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Morten Olsens fremtid
Billede mangler

Da Morten Olsen satte sig i flyet efter rejsen med ligalandsholdet i USA i sidste måned, var det med en følelse af lykke og stolthed. En følelse, der løftede sig i takt med at flyet lettede fra ’mulighedernes land’, og landstræneren kunne tænke tilbage på en af de bedste ligalandsholdsture nogensinde med det yngste ligalandshold nogensinde.

 

De unge havde præsteret på et hidtil uset ligalandsholds-niveau, og det fik Morten Olsen til at tænke på fremtiden. At fodboldkulturen i Danmark endelig er blevet så ensrettet, at alle taler samme fodboldsprog, og selv helt unge spillere nu ved, hvordan der skal spilles. Sådan som Morten Olsen har villet det siden sin tiltræden i 2000.

Men hvornår er fremtiden? Det er en fremtid, der kan manifestere sig hurtigere end forventet. Allerede næste måned kan det blive aktuelt at skulle overveje at spille et nyt A-landshold sammen med tanke på næste kvalifikationsturnering.

For hvis Danmark ifølge landstræneren ikke får fire point – og helst seks point – i marts måneds to kampe mod Tjekkiet og Bulgarien, så gælder det om at bruge de resterende VM-kvalifikationskampe til at skabe et nyt hold. Det mener Morten Olsen.

– En ting er helt sikkert: Vi skal have minimum fire point og helst seks point i de to kampe. Man kan lige så godt være ærlig: Hvis ikke vi får det, er vi ude af spillet til VM. Det er bare realiteterne, og det må vi se i øjnene, siger Morten Olsen

– Det kan lade sig gøre, men det kræver, at vi kan få vores bedste spillere med i de kampe, og det ved vi jo ikke, om vi får. Man må sige, at vi har kniven på struben, sådan er det bare. Det er kniven for struben for spillere, trænere og dansk fodbold i almindelighed. Vi vil jo gerne kvalificere os til Brasilien, det er vores store mål, og det kan vi nå endnu. Men bliver det svært? Ja, det gør det, siger landstræneren.

Fremtidens landshold

Landsholdssæsonen, der starter i aften mod Makedonien, kan altså være slut allerede i næste måned. Brasilien kan dermed blot nydes på postkort og tv, mens landsholdet skal finde fremtidens ben, der skal føre Danmark til EM i Frankrig i 2016.

– Hvis ikke vi får de point i marts, så må vi spille de resterende fem kampe med tanke på at forberede os på noget nyt. Alle de unge spillere, som allerede er inde omkring landsholdet og ligalandsholdet, er jo vores bedste spillere, de er fremtiden. Man bliver jo nødt til at fortsætte med noget nyt, sådan er det nu engang; bare fordi man ikke kvalificerer sig, stopper fodboldlivet jo ikke, siger han og fortsætter:

– Vi snakker ikke generationsskifte, for så skal vi helt ned og hente på U18 og U19. Men det er da klart, at der vil altid være ældre spillere, der har gjort deres. Det er logisk, at der vil blive en vis udskiftning, men det store snit skal ikke laves, for det er blevet foretaget hen ad vejen, siger landstræneren.

Op til DBU

Spørgsmålet er så, om det bliver Morten Olsen, der skal være med til at forme fremtidens hold. Olsens kontrakt løber til og med VM 2014, men hvis Danmark ikke får de fornødne point i marts, er der langt til sommeren 2014, og muligheden for at give plads til en ny træner ligger åben.

Men det er op til DBU, mener Olsen.

– Jeg har ikke overvejet, hvad der skal ske. Men jeg vil sige, at uanset hvad jeg overvejer i den retning, er det jo i sidste ende ikke noget, jeg selv afgør. Jeg har en arbejdsgiver, der afgør, hvem der skal være dansk landstræner, det er ikke mig, som afgør det, siger Olsen.

– Men så langsigtet kigger jeg ikke på det. Jeg plejer at sige, at fodbold er ’tagesgeschäft, hvilket vil sige, at man ikke kan kigge så langt ude i fremtiden. Og hvis der endelig skal kigges på perioden efter marts, så er det mange gange andre, der skal kigge for dig, siger Olsen.

Landsholdets lyse fremtid

Fremtiden skal han i hvert fald ikke kigge langt efter. For turen til USA bekræftede Olsen i, at – hvis ulykken skulle ske i marts – så ser fremtiden ligeså smuk ud som en nyklippet forårsplæne. Han kan også bare skæve til sin unge trup til Makedonien-kampen, hvor syv spillere er født i 1990’erne.

– Når man færdes i udlandet, blev man tidligere rost for, at Danmark kunne frembringe teknisk gode, unge fodboldspillere. Men så var der en periode, hvor man ikke hørte det mere, og hvor vi ikke havde så mange af den slags spillere, og folk spurgte, hvor bliver de af? Nu er det virkelig kommet tilbage igen, folk er imponerede rundt omkring, siger Olsen og peger på, at uddannelsen af de unge er blevet så systematiseret efter ’den røde tråd’, at de unge tidligt ved, hvilken måde der skal spilles på.

– Vi taler efterhånden samme sprog i landets klubber, og man kan efterhånden godt tale om, at vi har en dansk spillekultur. Der naturligvis nuancer i, hvordan man spiller fodbold rundt omkring, men i det store hele spiller man på samme måde i landets klubber, man snakker samme sprog og bruger samme fodboldterminologi. Jeg vil ikke sige, det er blevet ensrettet, men der er kommet en vis form for kultur i Danmark.

Hvilket gjorde, at han kunne nyde de mange unge spilleres vilje og lyst til at spille fodbold i USA.

Den nye generation præsterede

– Det var en helt fantastisk tur. Vi har aldrig været af sted med så ungt et hold, og sådan som de præsterede mod hold som Mexico og Canada er en historie for sig selv. Det er jo den nye generation af unge spillere, der er kommet op igennem licens-systemet i de forskellige klubber. Det er tydeligt at se, at de har fået en masse med i bagagen i form af spillemæssige værktøjer, siger han og fortsætter:

– Det afgørende var, og det er virkelig afgørende, at vi havde mod til at spille fodbold mod den slags hold. Vi gravede os ikke ned, vi spillede fodbold. Det er simpelthen indkørt på rygraden på de unge, og at en del af dem allerede kan være med til at præstere mod verdensklassehold som Mexico, er jo fremragende. At spille mod det hold i den kulisse gav mere erfaring end 15 Superliga-kampe.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu