Må en motorcykel overhale mellem bilerne på motorvejen?

20. august 2018 12:37 | Af: Peter Koch, pk@newsbreak.dk

Hvornår må en motorcykel overhale højre om? Aldrig. Længere er den altså ikke. Der gælder dog alligevel en særlig regel for motorcykler, det er værd at kende, så man bedre kan forstå, hvad der foregår, når en motorcykel overhaler.

Må en motorcykel overhale indenom, når de overhaler? Newsbreak.dk har fået det spørgsmål fra en læser, der til dagligt kører på en motorvej til og fra arbejde. Læseren oplever på sine køreture motorcykler køre mellem bilerne, når der er kø.

Problemet med det er bare, for motorcyklisterne, at det ikke er lovligt. En motorcykel må overhale på lige fod med alle andre typer af køretøjer på motorvejene, og det betyder, at man skal skele til færdselsloven for at finde ud af, hvad reglerne er.

§ 21 i Færdselsloven siger, at man skal overhale venstre om, hvis man sidder i en bil eller på en motorcykel. Man risikerer et klip i kørekortet, hvis man ikke overholder reglerne, og reglerne er i øvrigt ens, uanset hvor meget trafik man kører sammen med, og hvilke køretøjer, ens kørekort giver føreret til.

Bilister på danske veje bider formentlig primært mest mærke i, at motorcykler overhaler på en anderledes måde end andre køretøjer, nå biler og motorcykler holder og kører i køkørsel på flersporede veje.

Må en motorcykle overhale imellem rækkerne?

Den korte version er altså, at en motorcykel kun må overhale ét sted; længst til venstre. FDM har også omtalt emnet. Det skete efter, at der i offentligheden åbenbart gik et rygte om, at motorcykler må overhale efter andre regler end andre trafikanter.

– Det er ærgerligt, når forkerte oplysninger i bl.a. medier skaber forvirring og misforståelser hos trafikanterne. Men nu har vi igen fået slået fast, at man ikke må overhale imellem rækkerne. Gør man det alligevel, kan det medføre en bøde og et klip i kørekortet, sagde Dennis Lange til FDM i den forbindelse. 

Motorcyklister har dog en fordel frem for eksempelvis biler. Da en motorcykel er markant mindre end en bil, kan en motorcykel overhale på mindre plads, hvis føreren altså overholder resten af færdselsloven.

Du kan i galleriet til denne artikel se en illustration af den situation, hvor en motorcykel må overhale, helt lovligt.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu