ANNONCE

Forskere tæt på at redde verden ud af pandemien

17. marts 2020 08:42 | Af: Majken Munk Nielsen, mn@newsbreak.dk

Et hold forskere i Seattle er kommet et skridt nærmere en vaccine mod coronavirus, som de har kaldt mRA-1273.

mRA-1273 giver måske ikke umiddelbart stor mening, men netop den sammensætning af bogstaver og tal kan være det, der kan ændre verden.

Forskere ved US National Institutes of Health og biotekselskabet Moderna har i fællesskab fundet frem til, hvad der potentielt kan være en coronavirus vaccine.

Artiklen fortsætter efter videoen

Hvad er mRA-1273?

Verden over har der været enorm interesse for at skabe en vaccine mod coronavirus. Normalt er det en proces, der kan tage årevis, men flere af verdens forskere har sat alt ind på netop at kunne udvikle en vaccine på meget kort tid.

Det store gennembrud menes at være sket, da australske forskere i slutningen af januar kunne dyrke den første version af coronavirus uden for Kinas grænser i et laboratorium. Derfra har det været muligt for forskere verden over at få deres egen version, som de har kunnet bruge til prøver i jagten på viden om virusset.

I marts ser det ud til, at et forskerhold ved US National Institutes of Health, der er et institut under det amerikanske sundhedsministerium, har udviklet en vaccine i samarbejde med et amerikansk biotekselskab.

Hvor sikker er mRA-1273?

I skrivende stund er coronavirus vaccinen, der har fået navnet mRA-1273, kun blevet testet på én person.

Det er den 43-årige Jennifer Haller, der er mor til to teenagere, der frivilligt har valgt at lægge krop til en test af mRA-1273.

Mandag blev den 43-årige testet, men instituttet venter at teste coronavirus vaccinen på 45 sunde forsøgspersoner i alderen mellem 18 og 55 år de kommende seks uger.

Da der ikke er resultater fra de test endnu, er det for tidligt at sige noget om, hvor sikker mRA-1273 er.

Hvornår bliver mRA-1273 godkendt?

Det er helt sikkert et af de store spørgsmål, som verdens befolkning sidder med i øjeblikket, for med sådan en ekstraordinær situation som mange af verdens lande – og i særdeleshed Europa – er i, så ønsker man absolut en løsning på den dødelige virus. Og det kunne være mRA-1273.

Det er uvist, hvornår mRA-1273 er klar til at blive godkendt som vaccine.

I europæiske lande er godkendelse af en vaccine oftest en langsommelig affære. Under pandemien er der dog lagt op til, at lægemiddelstyrelser verden over vil arbejde hurtigt, skulle der komme et ordentligt bud på en vaccine.

Men lægemidler mod infektiøse sygdomme, som coronavirus Covid-19 er, skal igennem EU’s centrale procedure. Det betyder i sin enkelthed, at vaccinen skal godkendes af Det Europæiske Lægemiddelagentur, der kan godkende vaccinen på vegne af alle lande i EU.

På nuværende er der altså fortsat ikke en godkendt vaccine mod coronavirus, men det kan være, at mRA-1273 er på vej mod netop det.

Fakta

Det vi alle spø'r om

Denne artikel er en del af serien “Det vi alle spø’r om”, hvor vi på Newsbreak.dk forsøger at give nogle af de svar på aktuelle emner, som danskerne søger på søgemaskiner som Google.

I serien forsøger journalisten at give nogle konkrete svar på aktuelle navne, begivenheder og begreber ud fra de søgninger, som vi enten ved bliver lavet på Google – eller de søgninger journalisten formoder kommer i kølvandet på den aktuelle sag.

Det er ikke alle spørgsmål, vi søger svar på, som vi konkret kan besvare. Det kan være svar på fremtidige begivenheder som eksempelvis Tour de France 2021, hvor vi endnu ikke ved hvilke danske ryttere, der deltager – eller i forbindelse med Christian Eriksens skifte til fodboldklubben Inter, hvor vi ikke præcist kan give svar på, hvad han tjener. Men vi forsøger at komme så tæt på som overhovedet muligt.

God læselyst

Uffe Dahl,
Redaktør, Newsbreak.dk

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu