Nordjysk gaseventyr er i fare

17. april 2013 07:41 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Nordjysk gaseventyr er i fare
Billede mangler

Der skal udføres en såkaldt VVM-redegørelse, der vurderer virkninger på miljøet ved et bestemt projekt, inden Total og Nordsøfonden kan foretage prøveboringer efter skifergas i Frederikshavn Kommune.

 

Det har kommunalbestyrelsen bestemt, selv om Energistyrelsen, Miljøstyrelsen, Naturstyrelsen og kommunens egen tekniske forvaltning har givet grønt lys for projektet, skriver Mandag Morgen.

Kravet har fået Total og Nordsøfonden til at genoverveje sine aktiviteter, da en fuld VVM-redegørelse er meget omfattende og normalt først kræves, når man har foretaget en succesfuld prøveboring og har planer om at bruge den konkrete forekomst til kommerciel.

Man har allerede fået foretaget en såkaldt VVM-screening, og ifølge Mandag Morgens kilder er det aldrig set før, at en kommunalbestyrelse kræver en VVM-undersøgelse, inden man ved, om der overhovedet findes noget af værdi i undergrunden.

Det er blandt andet Socialdemokraterne i kommunalbestyrelsen, der vil have udført en fuld analyse af konsekvenserne, mens det lokale SF er direkte modstandere af prøveboringerne. Faktisk står Venstre alene om at mene, at VVM-screeningen er nok til, at man kan tillade boringerne.

»Vi har valgt at lytte til loven, og den siger, at der ingen risici er forbundet med en undersøgelsesboring. Normalt følger kommunalbestyrelsen altid de indstillinger, som myndigheder og kommunens egne medarbejdere kommer med. Men der er gået politik i sagen, og frem for en saglig sagsbehandling er det kommet til at handle om, hvorvidt man er for eller imod skifergas,« siger borgmester Lars Møller (V) til Mandag Morgen og efterlyser national indblanding.

Kommunalbestyrelsens beslutning kan da også vise sig at få store konsekvenser for Danmarks eventuelle mulighed for at blive en del af det globale skifergasboom, da klima- og energiminister Martin Lidegaard (R) fastslår, at regeringen først vil tage stilling til, om Danmark skal producere skifergas, når man har fundet ud af, hvad der helt konkret ligger i den nordjyske undergrund.

Ifølge geologiske analyser fra US Energy Information Agency skulle både Nordjylland og Nordsjælland imidlertid rumme op til syv gange så meget gas, end der er fundet i den danske del af Nordsøen, og man skønner således, at Danmark kan blive blandt de førende producenter i Europa.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu