Muslimsk Broderskab: Kvinder i arbejde kan ødelægge samfundet

15. marts 2013 01:25 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Muslimsk Broderskab: Kvinder i arbejde kan ødelægge samfundet
Billede mangler

EGYPTEN: Mens FN arbejder på at få godkendt en ny erklæring, som skal sikre verdens kvinder flere rettigheder, bliver erklæringen modarbejdet i Egypten.

 

Det regerende parti, Det Muslimske Broderskab kalder det direkte samfundsskadeligt, at lade kvinder arbejde, rejse og bruge prævention uden deres ægtefællers tilladelse. Kvinden bør heller ikke være familiens økonomiske overhoved, mener partiet.

Det islamistiske parti, som landets præsident, Mohammed Morsi, tilhører, har fremsat 10 argumenter for, hvorfor muslimske lande bør »afvise og fordømme« erklæringen, skriver Reuters.

Broderskabet frygter ifølge nyhedsbureauet, at de udvidede rettigheder vil give piger seksuel frihed, sikre kvinder lighed i ægteskabet og kræve at mænd og kvinder deler pligterne forbundet med børn og hjem.

FNs kommission for kvinder havde håbet, at erklæringen kunne stemmes igennem fredag i denne uge, men det ser vanskeligt ud.

Den egyptiske modstand står ikke alene, landet har tilsluttet sig Iran, Rusland og Vatikanstaten, og sammen truer de fire parter med at afspore kampen for kvinders rettigheder ved at gøre indsigelser mod passager om seksuelle og homoseksuelle forhold samt prævention.

Ifølge Det Muslimske Broderskab vil erklæringen blandt andet give hustruer »den fulde ret til rejse juridiske anklager mod deres mænd og anklage dem for voldtægt eller sexchikane, hvilket vil forpligte myndighederne til at straffe manden på samme måde, som når en mand voldtager eller chikanerer en fremmed seksuelt.«

USAs FN-ambassadør Susan Rice er stærk fortaler for erklæringen og siger ifølge Reuters:

»Alle de 50 amerikanske stater har nu love, som sidestiller date rape og voldtægt af ægtefæller med voldtægter begået af en fremmed. Vi lever ikke i frie samfund, hvis kvinder og piger ikke er frie til at udfylde deres fulde potentiale.«

De yderst forskellige holdninger viser, at der skal alvorlige forhandlinger til, hvis FN-landene skal nå til enighed. Da kvindekommissionen sidste år skulle finde fælles fodslag i forhold til styrkelsen af kvinder i landområder, faldt erklæringen til jorden på grund af lignende uenighed.

Egypten har ifølge diplomatkilder foreslået tilføjelser til erklæringen, som skal tillade lande at undlade at implementere den, hvis den strider mod nationale love og religiøse eller kulturelle værdier. Men sker det, vil det underminere hele erklæringen, lyder modsvaret.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu