ANNONCE

Myndigheder anbefaler nu mundbind her

31. juli 2020 12:32 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Nu retter Sundhedsstyrelsen til, trods melding om fortsat kontrol med smitteudbrud.

Myndigheder anbefaler nu mundbind her
Køb en pakke engangsmundbind til din husholdning, så du har, lyder rådet fra Sundhedsstyrelsen. Foto: Scanpix

Fredag vil Sundhedsstyrelsen komme det i forkøbet, at mange danskere ventes tilbage på arbejde mandag. Det betyder, at myldretid ventes at nå et markant forhøjet niveau. Den viden får sundhedsmyndigheden til at reagere og rette sine anbefalinger vedrørende brug af mundbind. I bunden kan læse alt om mundbind – og brugen heraf.

Af en pressemeddelelse fredag fremgår det nemlig, at det ikke længere kun anbefales at bruge mundbind, hvis man er smittet, er i nær kontakt til en smittet eller har symptomer på ny coronavirus, og hvis man skal bryde sin isolation ved eksempelvis at tage på hospitalet, til test eller lignende.

Nu anbefales danskere, der færdes i den kollektive trafik, nemlig at iklæde sig et godkendt mundbind, hvis man opholder sig i en bus, et tog eller lignende på et tidspunkt, hvor mange andre gør lige så. Derfor opfordres danskere nu ligefrem til at have et mundbind klar i tasken, lyder det fra direktør Søren Brostrøm.

– Grunden til, at vi melder de nye anbefalinger ud netop nu, er, at vi kan se at aktiviteten i den kollektive trafik er øget i takt med den gradvise genåbning, og at vi forventer en yderligere øgning i takt med at ferien slutter og genåbningen går ind i fase fire, siger han.

Det skal du gøre

Mundbind bruges til at sørge for, at man ikke selv spreder smitten. Det er den primære funktion, og det handler altså ikke om din egen sikkerhed for at undgå smitte med sars-cov-2 og den medfølgende sygdom Covid-19.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, i takt med at Danmark nu vågner endnu mere, at man køber en pakke mundbind til husstanden, så man har dem ved hånden i de særlige situationer, hvor Sundhedsstyrelsen anbefaler, at man bruger dem.

Det er meget vigtigt, at mundbind bliver brugt korrekt for at forhindre smittespredning. Forkert brug kan nemlig øge risikoen for smitte. Det skyldes, at mundbind bremser viruspartikler, men de uønskede partikler lægger sig i mundbindet og kan blive ført videre med hænderne, hvis man rører meget ved mundbindet og undlader at vaske eller spritte hænder.

– De fleste mennesker er ikke vant til at bruge mundbind, og derfor vil vi i de kommende uger udgive mere materiale med information og inspiration til, hvordan man anvender det korrekt – og i hvilke situationer det kan give mening. Hvis man bruger forkert mundbind, eller man bruger mundbind forkert, så beskytter det ikke, og måske gør det mere skade end gavn, siger Brostrøm.

Fakta

Sådan bruger du mundbind

Læs her, hvordan mundbind bruges rigtigt, så smitterisikoen mindskes:

* Mundbind skal leve op til en række krav for at beskytte mod sygdom. Det gør hjemmelavede mundbind højst sandsynligvis ikke, og derfor advarer Sikkerhedsstyrelsen mod hjemmelavede mundbind, som kan give en falsk tryghed.

* Det anbefales at bruge enten medicinske mundbind eller åndedrætsværn, der begge vurderes at beskytte mod både at blive smittet og smitte andre. De kan ofte købes på apoteker og i visse butikker.

* Man bør ikke bruge mundbind eller maske som erstatning for god hygiejne, at holde afstand eller andre tiltag til at forebygge smitte. Det skal ses som et supplement.

* Hvis man vil mindske smitterisikoen, er det mere effektivt at isolere sig selv, holde mindst en meters afstand og holde god hygiejne.

* Når man tager mundbindet på, skal man have rene hænder, og man bør ikke røre for meget ved det undervejs. Find forsiden – det er typisk den farvede side. Mundbindet skal dække næse og mund og sidde tæt.

* Bliver mundbindet vådt eller beskidt, skal det skiftes. Det bør skiftes, hvis der kommer fugtskjolder.

* Hvis det ikke bruges korrekt, kan det øge smitterisikoen, så man smitter sig selv eller andre med det. Det samme gælder, hvis man rører meget ved mundbindet.

* I Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen at bruge mundbind, hvis man er smittet, er i nær kontakt til en smittet eller har symptomer på coronavirus, og hvis man skal bryde sin isolation ved eksempelvis at tage på hospitalet, til test eller lignende.

* Også på vej hjem fra eksempelvis lufthavn efter rejse i et højrisikoområde, og hvis man skal tæt på en pårørende, der er i øget risiko for et svært sygdomsforløb, anbefaler styrelsen at bruge mundbind.

* Fra den 31. juli anbefales det nu også at bruge mundbind i den kollektive trafik, hvis du rejser på tidspunkter, hvor mange gør lige så.

* Derudover er der visse steder krav om, at man bruger kirurgisk mundbind. Det gælder eksempelvis i danske lufthavne.

* Det anbefales kun at bruge mundbind, der er CE-mærket og har dansk mærkning og vejledning.

* Sikkerhedsstyrelsen fører kontrol med de mundbind og ansigtsmasker, der er sat til salg på det danske marked. Styrelsen har flere gange fundet varer, der ikke lever op til reglerne.

Kilder: Ritzau, Lægemiddelstyrelsen, Sikkerhedsstyrelsen, Sundhedsstyrelsen, Statens Serum Institut.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu