ANNONCE

Myndigheder kendte til mutationsfare – men tav

27. oktober 2020 22:41 | Af: Newsbreak.dk

Fødevarestyrelsen og Statens Serum Institut vidste i en hel måned, at mutationer i coronavirus blandt mink kunne udgøre et problem for en fremtidig vaccine, før fødevareministeren reagerede

Citathistorie: Dagbladet Information

Myndighederne har længe vidst, at coronavirus er muteret blandt mink på en måde, som potentielt kan svække virkningen af vacciner. Alligevel blev fødevareminister Mogens Jensen (S) tilsyneladende først orienteret sent om risikoen, og mutationerne nåede at fortsætte med at brede sig i flere uger, før han reagerede.

Det skriver Dagbladet Information på baggrund af aktindsigt i risikovurderinger, som Statens Serum Institut (SSI) og Københavns Universitet (KU) løbende har sendt til Fødevarestyrelsen.

Professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet Hans Jørn Kolmos mener, at myndighederne har reageret for langsomt på deres viden.

– Det er, som om man ikke rigtig har forstået, at smitsomme sygdomme breder sig med et tempo, de selv bestemmer. Smitten ligger ikke stille, mens vi diskuterer, hvad vi skal gøre ved den, siger han.

Den sundhedsmæssige risiko forbundet med de særlige minkmutationer kom først til offentlighedens kendskab den 12. oktober. Her fortalte fødevareminister Mogens Jensen i et interview med TV Midtvest, at det blandt andet var den risiko, der den 1. oktober havde fået ham til at ændre strategi for bekæmpning af smittespredningen mellem minkfarme, så besætninger igen ville blive slået ned.

Men allerede den 4. september havde SSI i en risikovurdering til Fødevarestyrelsen gjort opmærksom på, at der florerede to særlige minkvarianter af virussen, som var muteret omkring netop det protein, »som alle vaccinekandidater er rettet imod«.

Den 16. september skrev SSI og KU en ny risikovurdering til Fødevarestyrelsen, hvor de nævnte, at den nyeste af de to minkvarianter nu var fundet blandt mennesker og mink på seks minkfarme.

Og to dage senere, den 18. september, skrev SSI og KU en såkaldt epidemiologisk udredning, hvor de skar problemet ud i pap:

– Den fortsatte udvikling af virus i mink med flere og flere mutationer i spike-proteinet (bestemt protein i virussen, red.) og spredning ved videresmitte til mennesker i Danmark udgør en potentiel fare for folkesundheden og for de forventede effekter af en vaccine, skrev de blandt andet.

Stor stigning

I perioden fra SSI første gang gjorde Fødevarestyrelsen opmærksom på problemet den 4. september og til Mogens Jensen reagerede den 1. oktober var antallet af konstateret smittede minkfarme vokset fra seks til 41, og yderligere 20 var under mistanke.

I et svar til Information oplyser Miljø- og Fødevareministeriet, at Mogens Jensen først blev orienteret om en »teoretisk« risiko den 23. september. Og da ministeren den 1. oktober modtog et notat, hvor han blev gjort opmærksom på, at »mutationerne kan udgøre et sundhedsmæssigt problem«, reagerede han »straks«, skriver ministeriet.

Ukendt for offentligheden

På det tidspunkt var risikoen forbundet med minkmutationerne imidlertid stadig ukendt for offentligheden – og for Folketinget. Ordførere fra regeringens tre støttepartier oplyser til Information, at de først blev orienteret på et møde den 9. oktober. Miljø- og Fødevareministeriet oplyser dog, at problematikken også blev nævnt ved et møde den 7. oktober.

Støttepartierne undrer sig i dag kraftigt over forløbet.

– Vi ved allesammen, at pandemien startede med en flagermus i Kina. Men nu risikerer vi, at den næste pandemi starter med en mink i Danmark, fordi vi ikke har været forsigtige nok, siger De Radikales landbrugsordfører Zenia Stampe.

– Det er ret skræmmende, når man tænker over det, og derfor er det også ret rystende, at det kommer så sent til os. Det er jo ikke bare noget, der har store konsekvenser for os selv, det kan have meget store globale sundhedsmæssige og økonomiske konsekvenser.

Fødevareminister Mogens Jensen har ikke ønsket at stille op til interview med Information.

Han er onsdag indkaldt i to på hinanden følgende samråd om COVID-19 blandt mink.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu