Mystik om sjælden royal middag: Kan byde på stor nyhed

18. marts 2017 14:34 | Af: Matias Mortensen, mm@newsbreak.dk

Dronningen mødes den 22. marts med statsministeren og resten af regeringen ved en officiel statsrådsmiddag. Det er første gang i otte år, der afholdes statsrådsmiddag.

Mystik om sjælden royal middag: Kan byde på stor nyhed
Dronning Margrethe ankommer her til statsråd på Christiansborg Slot. nu er der indkaldt til den noget mere ekstraordinære statsrådmiddag. Arkivfoto: Liselotte Sabroe/Scanpix

Det er otte år siden, der sidst blev holdt statsrådsmiddag, hvor regenten mødes med regeringen til en officiel middag. Men på onsdag den 22. marts bliver det sjældne arrangement igen holdt. Det fremgår af både Statsministeriets og Kongehusets officielle kalendere.

Hvad der står mindre klart er årsagen til, at der skal holdes statsrådsmiddag netop nu. Ifølge TV2 har de seneste to statsrådsmiddage været i forbindelse med store nyheder. I 2009 holdt Dronningen statsrådsmiddag med Fogh-regeringen kort tid før, at Anders Fogh Rasmussen stoppede som statsminister for at blive Nato-generalsekretær. Gangen inden var i 2003, hvor middagen blev holdt i forbindelse med, at Kronprins Frederik og Kronprinsesse Mary annoncerede deres forlovelse.

Kongehuset vil ikke oplyse til TV2, om der er nogen bestemt anledning til statsrådmiddagen denne gang. Presseafdelingen oplyser, at Dronningen forsøger at sørge for at holde en statsrådsmiddag i hver regeringsperiode. Presseafdelingen kan dog ikke oplyse, hvorfor der ikke er blevet holdt en statsrådsmiddag under Helle Thorning-Schmidts regeringsperiode.

Usædvanligt lang tid

Ifølge historiker Lars Hovbakke Sørensen er der gået usædvanligt lang tid mellem statsrådmiddagene denne gang.

– Man plejer at sige, at der skal gå fire til fem år imellem. Sidst gik der så seks år, og nu er der gået otte år, så det er ved at være på tide. Der er gået usædvanligt lang tid denne gang. Der vil også typisk være en anledning. For eksempel en eller anden bestemt begivenhed i Kongehuset, siger Lars Hovbakke Sørensen til TV2.

Middagene kan dog også holdes uden nogen speciel anledning.

Lars Hovbakke Sørensen fortæller også, at statsrådsmiddagene er en måde, hvor regenten siger officielt tak til regeringen for sin tjeneste og samarbejde.

Statsrådsmiddagen bliver holdt på Amalienborg med Kongehuset som vært. Ved middagen deltager regeringens ministre, Dronning Margrethe og Kronprins Frederik. Denne gang deltager også Kronprinsesse Mary og Statsministeriets departementschef Christian Kettel Thomsen.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu