ANNONCE

Mystisk: 57 sømænd smittet med corona

14. juli 2020 10:05 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk og Ritzau Info

Sømænd er testet positive efter fem uger til søs på trods af negative test og isolation inden afrejse.

Mystisk: 57 sømænd smittet med corona
Argentina oversteg søndag 100.000 registrede tilfælde af coronavirus, mens dødstallet voksede til 1859. Størstedelen af de smittede er i området omkring storbyen Buenos Aires. (Arkivfoto) Foto: Pablo Porciuncula/AFP

57 argentinske sømænd er på mystisk vis blevet smittet med coronavirus efter fem uger til søs, selv om hele mandskabet på deres skib blev testet negative inden afrejse.

Det oplyser sundhedsmyndighederne i den argentinske provins Tierra del Fuego mandag.

Fisketrawleren “Echizen Maru” vendte tilbage til havn, efter at flere besætningsmedlemmer begyndte at udvise typiske symptomer på coronavirus.

Ifølge myndighederne har 57 ud af 61 besætningsmedlemmer fået diagnosticeret virusset efter nye test.

Det er sket, selv om alle om bord på skibet havde været i 14 dages påkrævet karantæne, inden de stævnede ud.

Fakta

Anbefalinger til personer i risikogrupper

Forebyg kontaktsmitte – sørg for ekstra god hygiejne

– Vær særlig opmærksom på håndhygiejne, når du har rørt typiske kontaktpunkter, som anvendes af mange i det offentlige rum, fx dørhåndtag i butikker, elevatorknapper, dankortterminaler, hæveautomater, håndtag i busser, armlæn på restaurant- og cafestole mv.

– Undgå at røre din næse, mund og øjne, hvis du ikke har rene hænder, da virus typisk smitter fra hænderne til slimhinderne i næse, mund og øjne – men ikke gennem huden.

– Vær særlig påpasselig med hygiejne og rengøring i hjemmet. Rengøring foretages med almindelige metoder og rengøringsmidler, men ekstra hyppigt og grundigt.

– Tal åbent med dine nærmeste pårørende om deres omgangskredse og ’bevægecirkler’, så du kender risikoen ved at give kram til dem.

– Du kan godt give kram til dine allernærmeste, fx partner, børn og børnebørn, men undgå håndtryk, kindkys og kram til andre end dine nærmeste pårørende.

Forebyg dråbesmitte – hold afstand

– Bed andre om at tage hensyn ved at holde afstand.

– Undgå særligt længerevarende ansigt-til-ansigt kontakt.

Begræns situationer hvor du udsættes for smitte

– Undgå samvær med personer, som har symptomer, der kunne være COVID-19, også børn og børnebørn.

– Undgå steder med mange mennesker, fx offentlige transportmidler i myldretiden. Lav dine indkøb når eller hvor, der er færrest i butikkerne

– Overvej din deltagelse i sociale arrangementer og fritidsaktiviteter i forhold til smitterisiko. Bed om hjælp til at aktiviteter gennemføres på en forsvarlig måde.

Kilde: Sundhedsstyrelsen

Før det blev de også alle sammen testet negative for coronavirus, siger sundhedsmyndighederne i en pressemeddelelse.

Leandro Ballatore, der er leder af afdelingen for smitsomme sygdomme på det regionale hospital i byen Ushuaia, mener, at det er en unik sag, fordi en så lang inkubationstid for coronavirus ikke er beskrevet nogen steder endnu.

– Vi kan endnu ikke fastslå, hvordan symptomerne opstod, siger han.

Inkubationstiden beskriver den tid, der går, fra at folk bliver smittet med en sygdom, til de begynder at udvise symptomer.

Ifølge Statens Serum Institut ligger den normalt på mellem 2 og12 dage for coronavirus.

Dermed vil det være ganske unikt, hvis de argentinske sømænd først er begyndt at udvise symptomer, flere uger efter at de er blevet smittet.

– Det er svært at fastslå, hvordan besætningen er blevet smittet, med tanke på at de i 35 dage ikke har haft kontakt med nogen på land og kun har fået forsyninger bragt ind fra havnen i Ushuaia, siger Alejandra Alfaro, der leder sundhedsvæsnet i Tierra del Fuego.

Hun siger, at et hold nu er gået i gang med at undersøge kronologien i symptomerne hos besætningen for at finde kilden til smitten.

Ud af de 61 besætningsmedlemmer blev kun to testet negative for corona, mens yderligere to stadig venter på deres testresultater.

Coronavirus i Danmark

Sygdommen kom officielt til Danmark den 27. februar 2020. Jakob Tage Ramlyng, ansat ved TV2, fik æren af at være den første person, der officielt blev ramt af coronavirus covid-19 (tidligere 2019-nCoV), og han blev den 5. marts også den førte dansker, der officielt slap af med sygdommen igen.

Hvor mange er smittet med coronavirus

Antallet af smittede og karantæneramte i Danmark opdateres løbende hos Styrelsen for Patientsikkerhed.

Johns Hopkins University overvåger desuden sygdommen på verdensplan, og på universitets hjemmeside kan man følge sygdommen “live,” om man så må sige.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu