Mystisk sygdom spredte juleskræk: Nu er sagen løst

22. december 2017 06:14 | Af: Matias Mortensen, mm@newsbreak.dk

I en årrække hærgede en mystisk sygdom danske juletræer.

Juletræsavlere – og juletræskøbere – kan nu ånde lettet op. For en sygdom, der i en årrække spredte sig voldsomt og skabte juletræsdød i landets plantager, er nu på tilbagetog. Det skriver Videnskab.dk.

Sygdommen, der kaldes ædelgrankræft, er en svampeinfektion, som rammer 32 forskellige ædelgranarter – heriblandt nordmannsgran og nobilis, som er blandt de mest udbredte arter til juletræer og pyntegrønt.

Det var især i årene fra 2011 til 2013, at sygdommen hærgede.

– I 2013 var der ved at være panik blandt juletræsproducenterne. Sygdommen udviklede sig ganske eksplosivt, og vi var bange for, at det bare ville blive ved med at brede sig uhæmmet,« siger Iben M. Thomsen, som er plantepatolog ved Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning ved Københavns Universitet.

Svamp er blevet grundigt undersøgt

Heldigvis er faren drevet over, men i mange år, anede man ikke, hvordan sygdommen opstod og smittede.

I 2011 opdagede forskere, at ædelgrankræft skyldtes en svamp ved navn Neonectria neomacrospora, og siden da har man undersøgt svampen for at finde ud af, hvordan den spreder sig, og hvordan man bedst bekæmper den.

Det har kostet masser af fældede grantræer, men nu vurderer man, at sygdommen er under kontrol. Forskere og brancheforeningen Danske Juletræer arbejder stadig på at få mere viden om sygdommen, så juletræsplantagerne kan blive endnu bedre beskyttet.

Du kan som juletræsbruger selv være med til at undgå at sprede smitten ved at skaffe dig korrekt af med dit juletræ – det vil sige på genbrugspladsen eller en anden affaldsordning – ikke ved at smide det i naturen.

Det er ikke kun i Danmark, at grantræer har været truet. Ædelgrankræft er faktisk udbredt på flere kontinenter.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu