ANNONCE

Når kaffen er for bitter: Du bliver snydt når du køber disse fødevarer

11. juni 2018 12:23 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk

Fødevarestyrelsen arbejder aktivt for at standse fødevaresnyd, og desværre er det et fuldtidsjob.

Fødevarestyrelsen har gennem tiden afsløret mangt en fødevareskandale her hjemme. Nu kan endnu en være under opsejling. Finans skriver nemlig, at en stor undersøgelse har afsløret omfattende snyd med kaffe.

Et hold forskere fra Quadram Institute i Norwich købte 60 pakker kaffe i en række forskellige lande, fordi en ny test-metode kan afsløre såkaldte robusta-bønner i koncentrationer ned til en enkelt procent.

I hver 10. pakke kaffe, hvor emballagen proklamerede 100 procent arabaica-kaffe, blev der fundet spor af robusta, som er billigere og smager mere bittert. Altså er der tale om snyd i samme stil som oreganoskandalen, vi tidligere har set i Danmark.

Let at snyde

I begge tilfælde er det selve opbygningen af produktet, der gør det enormt let at snyde. Sådan var tilfældet også med olivenoliesvindlen, der blev afsløret for godt et år siden af Fødevarestyrelsen her hjemme.

Styrelsen ved endnu ikke, om der er svindlet med kaffe solgt i Danmark, men har modtaget den britiske undersøgelse med interesse, siger Michael Rosenmark, der er for Fødevarestyrelsens rejsehold.

– Vi lader os inspirere, når vi hører, at den er gal på et område. Kaffe er oplagt til svindel. Vores erfaring er, at når man kan putte noget billigt i noget dyrt for at tjene nogle ekstra penge, er der en risiko for, at det sker, siger han til Finans.

Forening tvivler

Den nye britiske forskningsmetode benytter ifølge Finans kernemagnetisk resonans, og det gør det let at finde den kemiske forbindelse, som kun er i robusta-bønner. Selv hvis der er en meget lille koncentration – altså meget lidt hvilket ikke er tilladt, når det påstås at være 100 procent noget andet.

Hos brancheforeningen for kaffe- og te-magere i Danmark er formand Henrik Frellsen ret overbevist om, at der ikke svindles i Danmark.

– Jeg har svært ved helt skråsikkert at sige, at det overhovedet ikke kan forekomme i Danmark, men jeg har stor tiltro til mine kolleger og konkurrenter. Det ville være ligesom at blive taget for doping i cykelsport, siger han til Finans.

Sikkert er det dog, at der gennem tiden ér blevet svindlet med fødevarer i Danmark, og derfor har vi i galleriet over artiklen her samlet en række eksempler på fødevarer, som du kan være blevet snydt af.

ANNONCE

ANNONCE
Del din kommentar
Forsiden lige nu